Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk na bavarskem Ministrstvu za notranje zadeve, šport in integracijo

V okviru Stalne mešane slovensko-bavarske komisije, ki je najstarejša oblika mednarodnega sodelovanja Slovenije, so od 16. do 17. septembra 2024 v Münchnu predstavniki Ministrstva za javno upravo obiskali Ministrstvo za notranje zadeve, šport in integracijo zvezne dežele Bavarske, ki je med drugim pristojno tudi za lokalno samoupravo.

Sodelovanje obeh ministrstev na področju lokalne samouprave je že tradicionalno, nanaša pa se predvsem na izmenjavo izkušenj ter dobrih praks pri delovanju slovenskih in bavarskih občin. Ne glede na relativno različna sistema pa oba temeljita na podobnih načelih, ki jih vsebuje Evropska listina lokalne samouprave. 

Na tokratnih delovnih sestankih je beseda tekla o izmenjavi izkušenj pri sodelovanju prebivalcev na lokalni ravni. Strokovni sodelavci Sektorja za lokalno samoupravo so gostiteljem predstavili izkušnje na področju participacije prebivalcev pri pripravi predpisov, zakonodajne sledi in izvajanja participativnega proračuna v slovenskih občinah.

Predstavniki partnerskih ministrstev so v izmenjavi izkušenj poudarili številne podrobnosti slovenske in bavarske ureditve, ki zadeva sodelovanje prebivalcev pri odločanju na lokalni ravni. Ena od redkih ugotovljenih razlik se nanaša na pravico tujcev iz tretjih držav na lokalnih volitvah. Srečanje se je končalo z obljubo, da ministrstvi tudi v prihodnje sodelujeta.

Predstavniki obeh ministrstev se sicer vsako leto srečujejo v drugi državi; v preteklem letu je delovno srečanje gostilo Ministrstvo za javno upravo. Ob takratni priložnosti so strokovni sodelavci gostom iz Bavarske predstavil glavne značilnosti informacijske podpore pri izvedbi volitev in referendumov.

Aktivnosti na področju lokalne samouprave so zgolj del letnega programa sodelovanja obeh partnerjev, ki sicer sega tudi na številna druga področja. Stalna mešana slovensko-bavarska komisija deluje že od leta 1975 in bo tako v prihodnjem letu praznovala častitljivo 50. obletnico delovanja.