Skoči do osrednje vsebine

Direktorji uradov za intelektualno lastnino na srečanju v Varšavi

Direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj se v Varšavi udeležuje srečanja predstavnikov nacionalnih uradov Poljske, Madžarske, Avstrije, Hrvaške, Češke, Slovaške, Romunije in Slovenije.

Udeleženci so na srečanju izmenjali informacije o novostih na področju intelektualne lastnine v svojih državah ter razpravljali o aktualnem sodelovanju z Evropskim patentnim uradom, Uradom Evropske unije za intelektualno lastnino in Svetovno organizacijo za intelektualno lastnino. Obravnavali so tudi zadnji sveženj sankcij EU proti Rusiji, ki vplivajo tudi na področje varstva intelektualne lastnine.

Direktorica Žvokelj je poudarila pomemben preboj na področju intelektualne lastnine v Sloveniji s sprejetjem prve nacionalne strategije in izrazila zadovoljstvo glede uspešne izvedbe srečanja regulatorjev kolektivnega upravljanja avtorske in sorodnih pravic iz nekaterih držav članic Evropske unije, ki je bilo nedavno prvič organizirano v Sloveniji. Med pomembnimi dosežki je direktorica izpostavila tudi nedavno imenovanje dr. Aleša Zalarja za predsednika Evropskega centra za mediacijo in arbitražo v patentnih sporih.

Ob robu srečanja sta direktorica Žvokelj in predsednik avstrijskega patentnega urada Stefan Harasek podpisala aneks k sporazumu o sodelovanju med uradoma. S tem aneksom se podaljšuje obdobje, v katerem bo avstrijski patentni urad za slovenski Urad za intelektualno lastnino zagotavljal poizvedbe in strokovna mnenja.