Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Jure Trbič obiskal Mednarodni obrtni sejem

V Celju se je danes začel 56. Mednarodni obrtni sejem (MOS), katerega slogan je »Skočite iz okvirjev in odkrijte nove priložnosti!« Najbolj prepoznaven poslovno-sejemski dogodek v regiji je obiskal tudi državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič.
Državni sekretar Jure Trbič in načelnica Upravne enote Šmarje pri Jelšah mag. Jasna Junkar in zaposleni iz upravne enote stojijo pri SI_TRUST stojnici

Predstavniki Upravne enote Šmarje pri Jelšah v sodelovanju s kolegi z Ministrstva za digitalno preobrazbo vse dni sejma sprejemajo vloge za novo osebno izkaznico in ureditev elektronske identitete | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

Sprehodil se je do razstavnega prostora Ministrstva za digitalno preobrazbo v Hali L, kjer so v okviru prijavne službe za obiskovale na voljo svetovalci Upravne enote Šmarje pri Jelšah. Ob tej priložnosti se je srečal s tamkajšnjo načelnico mag. Jasno Junkar.

Predstavniki Upravne enote Šmarje pri Jelšah v sodelovanju s kolegi z Ministrstva za digitalno preobrazbo vse dni sejma sprejemajo vloge za novo osebno izkaznico in ureditev elektronske identitete. Jure Trbič se je zaposlenim zahvalil za informiranje obiskovalcev o javnih digitalnih storitvah, ki jih zanje nadgrajuje in razvija država. V pogovoru z načelnico Upravne enote Šmarje pri Jelšah Jasno Junkar pa je poudaril pomen naprednih elektronskih storitev, ki omogočajo enostavno in hitro poslovanje z državo kar od doma, hkrati pa tudi razbremenjujejo zaposlene na oseminpetdesetih upravnih enotah po državi.

Ob tem je Trbič izpostavil, da si Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z upravnimi enotami in tudi resornimi ministrstvi še nadalje prizadeva za optimizacijo zalednih procesov na upravnih enotah, tako z organizacijskimi ukrepi kot tudi uvajanjem digitalizacije poslovanja, s ciljem ljudem in gospodarstvu nuditi učinkovito opravljanje kakovostnih javnih storitev.

Na prijavni službi Ministrstva za digitalno preobrazbo je obiskovalcem na voljo tudi fotobox, s katerim je poskrbljeno za vse tiste, ki bi želeli oddati vlogo za novo osebno izkaznico, a ob sebi nimajo ustrezne fotografije. Obiskovalci si torej na prijavni službi Upravne enote Šmarje pri Jelšah lahko uredijo novo e-osebno izkaznico, ob tem pa še smsPASS in naročijo digitalno potrdila SIGEN-CA. Ekipa Enotnega kontaktnega centra, ki deluje pod okriljem Ministrstva za digitalno preobrazbo, je mimoidočim v pomoč pri nameščanju digitalnega potrdila na njihove mobilne naprave in za vsa morebitna vprašanja na temo elektronske identitete.

Spomnimo, da imajo imetniki novih osebnih izkaznic, ki so starejši od 12 let, na čipu svoje izkaznice digitalna potrdila. Ta lahko s pomočjo mobilne aplikacije eOsebna uporabijo za identifikacijo oz. prijavo v spletne storitve domačih portalov oziroma sisteme, kot so e-zdravstvo, elektronsko podpisovanje dokumentov in e-storitve drugih držav članic Evropske unije.

Od aprila 2023 lahko imetniki novih osebnih izkaznic ob obisku zdravnika, lekarne, optika in ostalih izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev zdravil in medicinskih pripomočkov uporabijo le novo biometrično osebno izkaznico. Tako lahko državljani uporabljajo le en dokument, saj zaradi fotografije na osebni izkaznici odpade tudi dodatno preverjanje identitete zavarovane osebe.