Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Levičar na 68. generalni konferenci Mednarodne agencije za jedrsko energijo

Državni sekretar za nacionalni jedrski program v Kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar se je udeležil 68. generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo na Dunaju.
Ljudje pred stekleno steno

Državni sekretar Levičar na 68. generalni konferenci Mednarodne agencije za jedrsko energijo | Avtor: Veleposlaništvo ZDA v Republiki Sloveniji

1 / 3

V sklopu generalne konference se je državni sekretar srečal z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (angleško International Atomic Energy Agency - IAEA) Rafaelom Marianom Grossijem, s katerim sta govorila o njegovem prihajajočem obisku v Sloveniji. Generalni direktor IAEA bo Slovenijo obiskal 9. oktobra 2024.

Poleg tega se je državni sekretar ob robu konference sestal tudi z delegacijo ameriške industrije, ki jo je vodila Heather Evans, namestnica pomočnika sekretarja za proizvodnjo na Ministrstvu za trgovino ZDA. Srečal se je tudi z Justinom Friedmanom, višjim svetovalcem na Ministrstvu za zunanje zadeve ZDA, z Danom Lipmanom, predsednikom poslovne enote Westinghouse Energy Systems ter Michelom Heijdro, generalnim direktorjem za podnebje in energijo na Ministrstvu za gospodarske zadeve in podnebno politiko Nizozemske. Teme srečanj so bile status projekta izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne Krško (JEK2), vladne aktivnosti v podporo projektu ter izmenjava izkušenj na jedrskih projektih.

Vlada Republike Slovenije prepoznava JEK2 kot strateško pomemben projekt v boju proti podnebnim spremembam in za energetsko neodvisnost.