Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin je v Izoli otvoril Teden makroregionalnih strategij

Državni sekretar Marko Štucin je v Izoli z nagovorom otvoril deveti Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki poteka pod sloganom »Močnejše sodelovanje za boljšo prihodnost«. Slovenija trenutno predseduje Strategiji EU za alpsko regijo in je edina država, ki s celotnim ozemljem sodeluje v treh od štirih makoregionalnih strategij (alpski, jadransko-jonski in podonavski).

Državni sekretar Štucin je v nagovoru poudaril, da je za Slovenijo sodelovanje v makroregionalnih strategijah pomembno z vidika nadgrajevanja sodelovanja med državami in regijami, predvsem če govorimo o državah kandidatkah za članstvo v EU. Makroregionalno sodelovanje nam po eni strani daje edinstveno priložnost, da s svojim znanjem in izkušnjami razvijamo sodelovanje z državami Zahodnega Balkana po drugi strani pa lahko v alpski makroregiji izmenjujemo dobre prakse z najrazvitejšimi državami v Evropi.

»Slovenija v letu 2024 predseduje Strategiji EU za alpsko regijo in veseli nas, da slednje že prinaša konkretne rezultate. Na pobudo slovenskih deležnikov bo do konca našega predsedovanja podpisana namera o vzpostavitvi makroregionalnega Središča za krožno gospodarstvo v Alpah, ki ga bodo vodile slovenske institucije. S tem Slovenija prevzema pomembno odgovornost na področju, ki bo v okviru te makroregije v prihodnosti ena izmed prioritet,« je med drugim poudaril državni sekretar Štucin.

Poleg krožnega gospodarstva je prioriteta slovenskega predsedovanja alpski makroregionalni strategiji tudi kakovost življenja za mlade v Alpah in trajnostno upravljanje z vodami. Na tem področju smo organizirali poseben dogodek za mlade iz Alpske regije v Kamniku, kjer so spoznavali posledice in proces obnove po lanskoletnih poplavah. Na podlagi tega smo skupaj z mladimi pripravili priporočila za ozaveščanje o pomenu trajnostnega upravljanja z vodami v alpskem prostoru, je še povedal državni sekretar Štucin.

Udeležence je povabil na sklepni dogodek slovenskega predsedovanja (Letni forum in Generalna skupščina Strategije EU za alpsko regijo), ki ga bo vodila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Dogodek bo potekal 14. in 15. novembra na Brdu pri Kranju in bo namenjen široki strokovni in politični razpravi o prihodnosti alpske regije.

V sklopu Tedna makroregionalnih strategij bodo strokovnjaki, odločevalci in predstavniki držav na več kot 10 različnih dogodkih izmenjali mnenja ter oblikovali predloge za izboljšanje makroregionalnega sodelovanja.