Skoči do osrednje vsebine

Minister o varnosti v Novem mestu: Policija nadaljuje s svojimi aktivnostmi

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta obiskala Novo mesto. Najprej sta se sestala z vodstvom Policijske uprave Novo mesto in nato še z županom Mestne občine Novo mesto mag. Gregorjem Macedonijem. Tema delovnega obiska so bile varnostne razmere v občini, tudi v povezavi z romsko tematiko.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je obisk ocenil kot uspešen. »Dialog z občinami je pomemben. Policija zagotavlja visoko stopnjo varnost na območju Republike Slovenije, v tem delu jugovzhodne Slovenije je nekoliko padla. Poleti je bilo nekaj perečih situacij, ki pa jih policija s svojim delom obvladuje.« Ob tem je pohvalil delo policije na tem območju, ki je sicer še vedno obremenjena tudi z nezakonitimi migracijami in preprečevanjem tihotapljenja ljudi.

Direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič je vodstvu ministrstva in policije predstavil varnostne razmere v občini in okrepljene aktivnosti policistov na varnostno obremenjenih območjih. Zaradi stalne prisotnosti policije je manj kršitev, kar pozitivno ocenjujejo tudi okoliški prebivalci. Aktivnosti policije že dajejo rezultate, je po sestanku na novomeški občini povedal minister Poklukar. »Nisem pa še zadovoljen s stanjem varnosti na tem območju, zato policija nadaljuje s svojimi aktivnostmi. Vesel sem, da sem slišal pohvalo župana Mestne občine Novo mesto za delo policije. Predvsem sem zadovoljen s sodelovanjem Policijske uprave Novo mesto z županom in občinsko upravo. To se kaže v sodelovanju z medobčinskim inšpektoratom, kjer policisti sodelujejo v mešanih patruljah. Vse to pomembno prispeva k stopnji varnosti na tem območju in tudi varnosti v romskih naseljih.«

Ukrepi, ki jih sprejema slovenska policija, gredo v pravo smer, je ocenil generalni direktor policije mag. Senad Jušić. »Policija se s tovrstno problematiko intenzivno ukvarja in sistematično odziva na vse dogodke že od konca junija. Danes lahko zagotovim, da smo na pravi poti.« Poudaril je aktivno vlogo vodij policijskih okolišev in pomembnost dveh policistov, pripadnikov romske skupnosti, na območju novomeške policijske uprave: »Razumeta jezik, kulturo in običaje ter sta izjemno dragocen vir informacij za delo slovenske policije in razumevanje tovrstne problematike.«

Župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni je na sestanku odprl tudi druga vprašanja, povezana s romsko tematiko, kot so socialni transferji, vzgoja in izobraževanje. Minister Poklukar bo tovrstna vprašanja prenesel predsedniku vlade in pristojnim ministrom. Ob tem je napovedal terenski sestanek Medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, ki bo 19. septembra 2024 v Škocjanu. Delovno skupino vodi državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin.