Skoči do osrednje vsebine

Na mednarodnem obrtno-podjetniškem sejmu MOS o pomenu podjetništva in obrtništva za Slovenijo

Minister Matjaž Han je v Celju ob odprtju mednarodnega obrtno-podjetniškega sejma MOS izpostavil pomen obrtnikov in podjetnikov za Slovenijo. Podjetniki nosijo posebno odgovornost za svoje zaposlene in njihove družine po vsej Sloveniji. Podobno kot se veselimo športnih uspehov, bi se morali veseliti tudi uspehov naših podjetij, je dejal minister Han.

Ponovno je pozval k socialnemu dialogu med državo, sindikati in predstavniki delodajalcev, saj le če bomo stopili skupaj in iskali rešitve, bomo kos prihodnjim gospodarskim izzivom.

»MOS ponuja priložnosti za predstavitev slovenskega podjetništva in obrtništva, kaj znamo narediti, kako dobri inovatorji smo. Poleg tega pa je stičišče, kjer se ljudje srečujemo, predstavljamo svoje projekte in programe ter priložnost za nove posle,« je povedal minister Matjaž Han.

V osrednjem nagovoru je poudaril, da ima Slovenija velik potencial prihodnjega razvoja: »Imamo odlične in dobro usposobljene zaposlene, smo odlični inovatorji in naši proizvodi v tujini veljajo za visoko kakovostne. V času geopolitičnih sprememb je pomembna naša sposobnost hitrejšega prilagajanja, obenem pa imamo dobro geostrateško pozicijo naše države.« Pri tem je izpostavil pomen malih in srednje velikih podjetij ter obrtnikov: »Vi ste srce slovenskega gospodarstva, saj predstavljate kar 99 odstotkov vseh podjetij in zaposlujete več kot 70 odstotkov vse delovne populacije. Prav zato nosite še posebno odgovornost za svoje zaposlene in njihove družine po vsej Sloveniji. Velik del podjetij ste tudi družinska podjetja, ki ste v posel dali vse – svoje premoženje in nemalokrat obrtništvo videli kot način življenja. S trdim delom, inovativnostjo in prilagodljivostjo vsi skupaj ustvarjate nova delovna mesta, krepite lokalne skupnosti in pomembno prispevate k razvoju naše države. Iz marsikatere majhne delavnice so prav zaradi vztrajnosti, podjetnosti in delavnosti nastala danes uspešna – tudi velika podjetja.« Poudaril je, da bi morali podobno kot se veselimo športnih uspehov, se veseliti tudi uspehov naših podjetij.

Glede stanja gospodarstva v Sloveniji je Han dejal: »V zadnjih tednih lahko spremljamo poročanja o dogajanju v evropskem gospodarstvu in predvsem avtomobilski industriji. Veste, da se zelo zavedam in cenim vrednote in prednosti Evropske unije. A obenem ste me do sedaj že spoznali kot kritika nekaterih ukrepov Evrope, kot so opuščanje industrij, zeleni prehod, ki ni pravičen. Razmere v Evropi in svetu na ministrstvu za gospodarstvo spremljamo in temu ustrezno ukrepamo. Trenutno lahko glede gospodarske dejavnosti v Sloveniji rečemo, da smo realno optimistični.«

Rast bruto domačega proizvoda se bo vsaj po napovednih Urada za makroekonomske analize in razvoj umirila – letošnja ocenjena 1,5 odstotka rast je sicer nad povprečjem Evroskupine že drugo leto zapored. Obeti za prihodnje leto nam napovedujejo zmerno rast, po ocenah Evropske komisije v obsegu 2,6 odstotka. Inflacija se je umirila pod 3 odstotke, rekordna pa je tudi zaposlenost oziroma nizka brezposelnost.

Minister je glede ustvarjanja stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja izpostavil, da je vlada pogosto deležna kritik, češ da ne sliši gospodarstva. »Kljub vsemu si moramo priznati, da smo na ministrstvu za gospodarstvo sprejeli marsikatere ukrepe za pomoč gospodarstvu tako v energetski kot siceršnji gospodarski krizi zaradi vojn. In nenazadnje smo v lanskoletnih avgustovskih poplavah prav podjetjem med prvimi izplačali predplačila, s katerim smo – po mnenju podjetnikov – marsikateremu izmed njih omogočili hitrejše okrevanje in ponovni zagon dejavnosti,« je dejal Han in dodal: »Istočasno pa z nič manjšim tempom nadaljujemo s spodbujanjem posodobitve tehnologij, digitalizacije, raziskav in razvoja ter naložb v večjo produktivnost in trajnostno proizvodnjo, vse s ciljem povečanja konkurenčnosti našega gospodarstva in doseganja 100.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega do leta 2030.«

Gospodarsko ministrstvo zato intenzivno pripravlja nov akcijski načrt za povečanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Cilj je, da Slovenija postane novo evropsko središče za inoviranje naprednih in trajnostnih tehnologij.

Na ministrstvu letos gospodarstvu, turizmu in športu zagotavljajo tudi skoraj 340 milijonov evrov finančnih spodbud za razvoj gospodarstva. Prav obrtnikom, malim in srednje velikim podjetjem namenjajo posebno pozornost. Ukrepe oblikujejo na način, da lahko kandidirajo za različne finančne spodbude. Nekateri ukrepi so namenjeni posebej obrtnikom in manjšim podjetjem, med najbolj znanimi so tako imenovani vavčerji. Letos bo finančne podpore prvič deležno tudi rokodelstvo. Ministrstvo pa je močno okrepilo tudi internacionalizacijo gospodarstva ter promocijo Slovenije na tujih trgih. 

Glede pomanjkanja kvalificiranih kadrov je minister Han dejal, da je treba pohitriti in poenostaviti postopke pri zaposlovanju delavcev iz tujine ter oblikovati davčno politiko in nagrajevanje zaposlenih v podjetjih, da bodo ti še naprej ostajali pri nas in da bomo pritegnili v Slovenijo tudi naše druge državljane in tujce, ki so visoko kvalificirani. »Slovenija mora postati bolj privlačna za ohranjanje tako domačih kot zaposlovanje globalnih talentov,« je zaključil Han.

Ministrstvo na tokratnem MOSu z bogatim programom za obiskovalce

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport se preko mnogih aktivnosti na Celjskem sejmu MOS predstavlja in povezuje s podjetji, mladimi in drugimi obiskovalci sejma. Na sejmu MOS tako ministrstvo predstavlja svoje ukrepe in aktivnosti za podjetja. Prisotne so mnoge agencije in organi v sestavi, ki oblikujejo pogoje za urejeno delovanje gospodarstva. Slovenska turistična organizacija bo vse dni sejma predstavljala različne kotičke Slovenije skupaj z njihovimi kulturnimi značilnosti. Agencija SPIRIT Slovenija bo predstavljala inovativna slovenska podjetja in njihove produkte, Center Noordung pa bo navduševal mlade nad skrivnostmi vesolja. Predstavljale se bodo Slovenska akreditacija, Slovenski inštitut za standardizacijo in Urad za meroslovje. Slovenski podjetniški sklad bo predstavljal številne ukrepe finančne in tudi nefinančne pomoči, ki so na voljo podjetjem. Predstavil se bo SOLVIT – pisarna, ki pomaga podjetjem in posameznikom pri reševanju čezmejnih sporov, na voljo pa bo tudi brezplačno svetovanje za potrošnike.

V skladu z letošnjo rdečo nitjo sejma bo veliko pozornosti namenjene poklicem. V zadnjem času naše gospodarstvo pesti pomanjkanje delovne sile, hkrati pa za določene poklice med mladimi ni dovolj zanimanja. Ministrstvo bo zato predstavilo nekatere deficitarne poklice, za katere ocenjujemo, da bodo v prihodnosti vedno bolj pomembni, zato jih je pomembno ohranjati in krepiti zanimanje zanje. Podjetja, ki delujejo na področju vesoljskih tehnologij, pa bodo predstavila svoje izzive pri pridobivanju ustrezno usposobljene delovne sile na različnih tehnoloških področjih.