Skoči do osrednje vsebine

Na MOS po elektronsko osebno izkaznico

Celjski sejem d.d. MOS povezuje različne gospodarske panoge, podjetja in obiskovalce z vseh koncev Slovenije ter tujine, pri čemer je poudarek na inovacijah, poslovnih priložnostih in tehnološkem napredku. Tudi letos smo na sejmu prisotni na razstavnem prostoru, kjer ponujamo različne storitve in svetovanja, namenjene podjetjem preko portala SPOT.

Dogajanje na lanskem sejmu MOS | Avtor: Marko Pigac

Portal SPOT ponuja povezovanje in enostavni dostop do različnih informacij in storitev za podjetja. Obiskovalci bodo imeli priložnost, da se seznanijo z različnimi elektronskimi storitvami, ki jih ponuja portal eUprava, ter bodo prejeli praktične napotke in pomoč pri uporabi teh storitev.  
 
Zahvaljujoč Upravni enoti Šmarje pri Jelšah bomo omogočili oddajo vloge za elektronsko osebno izkaznico, ki predstavlja sodoben identifikacijski dokument in poleg klasične funkcije osebne identifikacije kot elektronska osebna izkaznica omogoča številne napredne elektronske storitve. Z elektronsko osebno izkaznico lahko državljani in državljanke opravljajo različne upravne in poslovne postopke na daljavo, pri čemer jim ni več treba fizično obiskati institucij. 

Tukaj je nekaj ključnih funkcionalnosti, ki jih omogoča:  
 
1. Digitalna identifikacija in prijava v spletne storitve  
Elektronska osebna izkaznica omogoča varno elektronsko identifikacijo državljanov, kar pomeni, da se lahko uporabnik prijavi v različne spletne portale državne uprave in druge javne ali zasebne e-storitve (npr. eUprava, eDavki, zVem, spletne banke) na varen način prek mobilne aplikacije eOsebna. 
 
2. Elektronski podpis  
Elektronska osebna izkaznica vsebuje kvalificirano digitalno potrdilo, ki omogoča varno elektronsko podpisovanje dokumentov. Elektronski podpis ima enako pravno veljavnost kot lastnoročni podpis, kar pomeni, da lahko z njim dokumente, pogodbe ali vloge podpisujete na daljavo.  

3. Uporaba v javnih ustanovah in pri upravnih postopkih 
S pomočjo elektronske osebne izkaznice lahko uporabniki hitro in enostavno opravljajo različne upravne postopke na daljavo, kot so: oddaja vloge za izdajo osebnih dokumentov, prijava stalnega ali začasnega prebivališča, dostop do različnih upravnih podatkov in izkaznic (npr. statusa vozniškega dovoljenja, davčnega stanja ipd.), urejanje zdravstvenih storitev (preverjanje podatkov o zdravstvenem zavarovanju, izpisovanje receptov, vpogled v zdravstveni karton). 
 
4. Uporaba v zdravstvenem sistemu 
Uporabniki elektronske osebne izkaznice imajo omogočen varen dostop do spletnega portala zVem, kjer lahko preverjajo svoje zdravstveno stanje, naročajo recepte, urejajo zdravstvene napotnice in se prijavljajo na zdravstvene storitve. 

5. Preverjanje veljavnosti dokumenta 
Preko portala eUprava lahko uporabniki preverijo veljavnost svoje elektronske osebne izkaznice, s čimer lahko zagotovijo, da je njihov dokument vedno aktiven in pripravljen za uporabo. 

Elektronska osebna izkaznica tako prinaša številne prednosti, ki lajšajo upravne postopke, povečujejo varnost pri uporabi spletnih storitev in omogočajo lažji dostop do javnih storitev na daljavo. Z nami bodo tudi izurjeni svetovalci Mobilnih herojev tako iz vrst Ljudske univerze Velenje kot Simbioze, ki bodo na praktičen način pomagali pri vseh, tudi še tako zapletenih vprašanjih.  

Naš razstavni prostor je letos bogatejši še za kampanjo DEZINFO, ki jo vodimo skupaj z Uradom vlade za komuniciranje, in je namenjena boju proti dezinformacijam, njen cilj pa je ozaveščanje javnosti o nevarnostih, posledicah širjenja lažnih informacij in izboljšanje kritičnega razmišljanja pri preverjanju verodostojnosti informacij. 

Obiskovalci bodo imeli priložnost, da se osebno prepričajo o enostavnosti in uporabnosti e-storitev ter prejmejo vse potrebne informacije in pomoč na enem mestu. MOS 2024 bo tako ponovno priložnost za povezovanje poslovnega sveta z inovativnimi digitalnimi rešitvami, ki olajšajo vsakodnevne upravne postopke.  

Vabljeni, da nas obiščete v hali L in izkoristite priložnost za izboljšanje svojih digitalnih veščin ter pridobitev uporabnih orodij za lažje poslovanje in osebno uporabo!