Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob se je sestal s predstavniki Mladinskega sveta Slovenije

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes na pogovor sprejel predstavnike Mladinskega sveta Slovenije. Spregovorili so o problemih in stiskah, s katerimi se mladi srečujejo v hitro spreminjajoči se družbi, in možnih rešitvah, ki bi mladim omogočile čim kakovostnejše življenje.
Predsednik vlade skupaj s sodelavkama in sodelavcem ter predstavniki Mladinskega sveta Slovenije sedijo za  mizo, presednik vlade predstavlja svojo ekipo
1 / 3

Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije so izpostavili predvsem perečo stanovanjsko problematiko in izrazili zadovoljstvo nad dejstvom, da je stanovanjska politika v mandatu te vlade postala prioriteta, pri čemer so opozorili tudi na nevarnost centralizacije le-te. Med ukrepi za lajšanje stanovanjske stiske mladih so izpostavili so tudi pomembnost sprejetja zakonodaje, ki bo vplivala na kratkoročno oddajanje nepremičnin in ustrezno davčno politiko. Ob tem so izpostavili željo po aktivnejšem delovanju Sveta Vlade za mladino.

Premier dr. Golob je zagotovil, da mladi ostajajo prioriteta vlade, kar se kaže skozi številne ukrepe, ki so jim bili predstavljeni in jih je vlada že izvedla, pri čemer je izpostavil predvsem načrtovana povečana sredstva za reševanje stanovanjske problematike.

Sogovorniki so se dogovorili, da se bodo letno srečevali, s strani kabineta predsednika vlade in resornih ministrstev pa bo v vmesnem času zagotovljena podpora.

Naj spomnimo, da so na prvem srečanju leta 2022 predstavniki organizacij, ki zastopajo interese mladih, izpostavili predvsem vprašanji štipendij za mlade in duševnega zdravja mladih. Premier dr. Golob je takrat zagotovil, da bo vlada dvig štipendij in možnost združljivosti državnih in Zoisovih štipendij obravnavala prednostno. Državni zbor je novembra 2023 sprejel novelo Zakona o štipendiranju, po kateri bo mogoče od šolskega leta 2024/2025 dalje sočasno prejemati državno in Zoisovo štipendijo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) predvideva, da bo dodatnih prejemnikov državnih štipendij za šolsko leto 2024/2025 okoli 4000. Štipendije so se s 1. marcem 2024 tudi uskladile z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin. 

V nadaljevanju si lahko preberete več o ključnih dosežkih posameznih resorjev, Državnega zbora Republike Slovenije in drugih institucij, ki so pristojna za izvajanje in pripravo programov.

Klub mladih poslancev, s prvopodpisanimi Lucijo Tacer, Damijanom Zrimom in Andrejem Hoivikom je v Državni zbor Republike Slovenije vložil novelo Zakona o mladinskih svetih. Vlada je predlog sprememb zakona podprla, saj se je s tem vzpostavila pravna podlaga za ustanovitev medobčinskih mladinskih svetov, saj v tem vidi priložnost za večjo participacijo in reprezentativnost mladih na lokalni ravni, zlasti v manjših skupnostih. V izjavi za javnost je Mladinski svet Slovenije tudi pohvalil Klub mladih poslancev za njihov proaktivni pristop v odzivu na njihove pobude k reševanju dolgotrajnih težav, ki pestijo mladinske svete lokalnih skupnosti.

Dodajamo, da je bil v okviru delovne skupine Sveta Vlade RS za mladino za pripravo predloga nacionalnega programa za mladino obravnavan in s strani pristojnih ministrstev pregledan dokument Resolucija o nacionalnem programu za mladino za obdobje 2024-2032. Aprila letos je bil sprejet sklep, da se medresorsko usklajen predlog resolucije posreduje v potrditev. Na dopisni seji, ki je potekala junija, je vladna stran medresorsko usklajen predlog potrdila, predstavniki organizacij v mladinskem sektorju pa so ga zavrnili. 

Ministrstvo za zdravje (MZ)

O napredku na področju duševnega zdravja mladih je premier dr. Golob med drugim spregovoril ob udeležbi plenarnega zasedanja 34. nacionalnega Otroškega parlamenta, kjer je poudaril, da so se od leta 2023 odprli štirje novi centri za pomoč, sprejema se nov zakon o psihoterapiji, povečala se bo tudi mreža svetovalcev in dostopnost svetovalcev ter centrov za pomoč. Prav tako je vlada povečala vpise in financiranje na področju psihologije.

V Sloveniji je vzpostavljena mreža Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov pri zdravstvenih domovih v vseh slovenskih regijah. Ti centri igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju pomoči in podpore mladim v stiski, čim bližje njihovem domačem okolju in nudijo multidisciplinarno obravnavo duševnih težav. Konec leta 2023 je bilo v Sloveniji vzpostavljenih 22 Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju pomoči in podpore mladim v stiski.

Zaradi ugotovitev, da je povpraševanje po storitvah psihološkega svetovanja v stiski za mladostnike in mlajše odrasle zelo veliko, Ministrstvo za zdravje v obdobju 2023-2025 financira psihološko svetovanje v stiski za mladostnike in mlajše odrasle (14-29 let) v mreži psiholoških svetovalnic za pomoč osebam v duševni stiski Centra za psihološko svetovanje POSVET, ki deluje v okviru Slovenskega združenja za preprečevanje samomora.

Program nudi psihološko svetovanje mladostnikom, ki doživljajo čustveno stisko in je sami ne zmorejo obvladovati in potrebujejo strokovno pomoč. To je še zlasti pomembno pri nestabilnih in ogroženih mladih, nagnjenih k samopoškodovalnemu vedenju. Svetovanje pomembno dopolnjuje storitve javnega zdravstva.

Služba za sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO) ministrstva za zdravje je aprila lani organizirala sestanek ministrice za zdravje s predstavniki organiziranih mladih na področju javnega zdravja.

Od leta 2023 ob zasedanjih Svetovne zdravstvene organizacije MZ v delegacijo imenuje tudi predstavnika organiziranih mladih v Sloveniji – z namenom vključevanja mladih v procese, sestanke in aktivnosti na najvišjem nivoju.

Ministrstvo za zdravje vseskozi financira tudi programe, ki naslavljajo medvrstniško nasilje (od leta 2027 program Neon – Varni brez nasilja – celostni program primarne preventive nasilja nad vrstniki in spolnega nasilja na škodo otrok in mladostnikov). 

Letos načrtujejo začetek izvajanja Razvoja programov duševnega zdravja za otroke, mladostnike in mlajše odrasle v okviru projekta iz Načrta za okrevanje in odpornost (2023-2026) s ciljem nacionalno razširiti programe promocije zdravja in preventive duševnih motenj ter destigmatizacije pri otrocih in mladostnikih.

Ministrica za zdravje je med drugim sprejela predstavnike Zveze prijateljev mladine, predstavnike Mladih zdravnikov, takrat novega predsednika Študentske organizacije Slovenije ter podprla nov magistrski študij medicine na Univerzi na Primorskem. Z interventnim zakonom je bil lani omogočen izredni javni razpis za specializacijo zdravnikov za potrebe mreže javne zdravstvene službe, in sicer za vrste specializacij, za katere je izkazano največje pomanjkanje zdravnikov specialistov.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) 

Predstavniki MDDSZ so se tekom mandata večkrat sestali s predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in Mladi plus, s sindikatom Mladi plus tudi v zvezi s strategijo odprave prekarnosti.

Med drugim je vlada prvič v zgodovini Slovenije zagotovila sredstva za kadrovske štipendije za pridobitev izobrazbe socialni delavec na programu druge stopnje. S tem prvič v zgodovini Slovenije s štipendijsko politiko spodbujamo odločanje mladih za ta pomemben in kadrovsko podhranjen strokovni poklic. Razpis za štipendije je že objavljen.

Nekateri izmed ukrepov na področju študentskega dela so del strategije za odpravo prekarnosti. Izhodišča za strategijo so bila sprejeta na vladi v maju 2024, sledi imenovanje in priprava končne verzije strategije v okviru delovne skupine s socialnimi partnerji in strokovnjaki.

Cilj strategije za odpravo prekarnosti pri študentskem delu je zagotoviti socialno varnost študentom. Strategija bo poleg tega vsebovala možnosti večjega priznavanja izkušenj iz študentskega dela s trgom dela, izboljšanje nadzora nad posredovanjem študentskega dela in zakonitostjo opravljanja tega dela ter formalno povezovanje študentskega dela s študijskim procesom. Strategija bo tako vključevala tudi spodbujanje in krepitev posredovanja študentskega dela s strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki bi lahko skrbel za centralizirano evidenco študentskega dela, povezovanje med različnimi javnimi institucijami, bolj učinkovito ugotavljanje elementov prekarnosti in prikritih delovnih razmerij ter nudil profesionalno podporo pri iskanju ustrezne zaposlitve mladim, ki po končanem študiju vstopajo na trg dela.

Na področju zaposlovanja mladih je bilo objavljeno novo javno povabilo za ukrep Hitrejši vstop mladih na trg dela, katerega cilj je omogočiti zaposlitev za nedoločen čas okvirno 2000 brezposelnim mladim iz ciljne skupine. Vključujejo se lahko osebe, ki so prijavljene v evidenci brezposelnih oseb pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) in so stare do vključno 29 let. Vključenim mladim bo omogočen hitrejši prehod v trajno zaposlitev, pridobitev delovnih izkušenj in dodatnih kompetenc, kar bo pomembno prispevalo k povečanju njihove socialne varnosti.   

Delodajalci bodo za zaposlitev mlade osebe prejeli mesečno subvencijo v višini od 300 do 420 evrov, ki se bo izplačevala največ 18 mesecev. Mesečna subvencija se zviša za 70 evrov v primeru, da delodajalec osebo vključi v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Letos je MDDSZ pristopilo tudi k celostni promociji zaposlovanja mladih. Promocijska kampanja Jamstvo za mlade – most do zaposlitve, ki se izvaja v obdobju 2023-2024, je namenjena ozaveščanju in informiranju predvsem mladih o vseh aktivnostih, ki jih Slovenija izvaja v okviru Jamstva za mlade, o storitvah Zavoda za zaposlovanje ter o pravicah mladih delavcev na trgu dela. Del aktivnosti je namenjen tudi delodajalcem, z namenom spodbujanja izvajanja dobrih praks za trajno zaposlovanje mladih in zagotavljanja dostojnega dela za mlade. Objavljeno je bilo Javno povabilo za delodajalce za izvedbo programa Priložnost zame, katerega namen je vključevanje dolgotrajno brezposelnih oseb iz ciljne skupine v subvencionirano zaposlitev za neprekinjeno obdobje vsaj 12 mesecev ali za nedoločen čas s pomočjo subvencije za zaposlitev.

Za spodbujanje zaposlovanja mladih sta na voljo tudi dva ukrepa, ki jih izvajata Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) in Finančna uprava Republike Slovenije (FURS):

  • Vračilo prispevkov za prvo zaposlitev je spodbuda za delodajalce, ki je namenjena mladim do 26. leta in za matere otrok do tretjega leta starosti, ki se prvič zaposlijo za nedoločen čas in ostanejo pri istem delodajalcu neprekinjeno zaposleni vsaj dve leti. Delodajalci spodbudo uveljavljajo na Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.
  • Davčna olajšava za zaposlitev oseb je prav tako spodbuda za delodajalce,  ki jo lahko uveljavljajo na Finančni upravi Republike Slovenije. Spodbuda je namenjena za zaposlovanje mladih do 29. leta ter mladim do 25 let, ki se zaposlujejo prvič.  

Dodatno pojasnilo MDDSZ o strategiji za odpravo prekarnosti: V zvezi z vprašanjem o vključenosti mladih poudarjamo, da izhodišča pripravi ministrstvo in jih nato potrdi vlada. Se pa proces oblikovanja strategije s tem ne končuje. V naslednji fazi bo ustanovljena delovna skupina, v katero bodo vključeni predstavniki strokovne in civilne družbe, znotraj katere se bodo lahko vključevali tudi mladi. Poleg tega bo strategija obravnavana tudi na Ekonomsko-socialnem svetu, kjer bo omogočeno širše sodelovanje in razprava. V tem trenutku so bili mladi in študentska organizacija zgolj seznanjeni z izhodišči strategije.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje (MVI) 

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so s svojim delovanjem ves čas zavezani k skrbi za najrazličnejše vidike kakovostnega vzgojno-izobraževalnega procesa, torej skrbi za otroke in mladostnike.

Med ukrepi za izboljševanje položaja mladostnikov velja izpostaviti nedavno sprejetje Zakona o gimnazijah in Zakona o poklicnem ter strokovnem izobraževanju. Bistvene spremembe obeh zakonov vključujejo zagotavljanje enakih možnosti v izobraževanju z omogočanjem tečaja slovenščine tudi za dijake, ki so se v Republiki Sloveniji prvič vključili v deveti razred osnovne šole. Sprememba Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju med drugim ureja tudi pravico do prehrane dijakov med praktičnim usposabljanjem z delom in ureja pravno podlago za inšpekcijske ukrepe glede pravic dijakov na praktičnem usposabljanju. Sprememba zakona namreč predpisuje, da delodajalec dijaku v času opravljanja praktičnega usposabljanja z delom zagotovi prehrano med delom enako kot za delavce. Če delodajalec za delavce ne organizira prehrane med delom in prehrana za dijake v kolektivnih pogodbah ni določena, dijaku povrne stroške za prehrano najmanj v višini cene šolske malice.

Mladi so redno vključeni v različne procese, kjer poteka načrtovanje sprememb ali tečejo pogovori o reformah. Mladi so prav tako člani Kurikularnega sveta, ki je krovni organ Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v okviru tekoče prenove izobraževalnih programov. Delovna skupina za pripravo Nacionalnega programa za vzgojo in izobraževanje 2023–2033 je k predlogu rešitev povabila mlade, predstavnik ministrstva pa je aktiven član medresorske delovne skupine za mladinski dialog. V okviru nastajanja Nacionalnega programa za mladino se je ministrstvo preko svojih predstavnikov aktivno vključevalo v mladinski dialog, še posebej z delovnimi obiski posvetov z mladimi v okviru mreže mladinskih centrov.

V okviru Ministrstva za vzgojo in izobraževanje deluje Urad Republike Slovenije za mladino (URSM), ki je posebej namenjen mladinskim politikam. Mladim nudi kontaktno točko za sodelovanje v procesu odločanja na lokalnem, državnem, evropskem in mednarodnem nivoju. Ministrstvo skupaj z Uradom Republike Slovenije za mladino tudi celostno naslavlja ukrepe, ki urejajo položaj mladih v Sloveniji. Sredstva urada so namenena mladinskim organizacijam, projektom, programom in raziskavam, ki so povezane z mladimi. V državnem proračunu je bila realizacija URSM v letu 2023 3,3 milijona evrov, v letu 2024 so sredstva načrtovana v višini 3,6 milijona evrov in v letu 2025 7,4 milijona evrov. 

V okviru Urada RS za mladino deluje tudi spletni portal mlad.si, ki predstavlja komunikacijsko križišče med mladimi, odločevalci in mladinskim sektorjem. Mladi lahko na portalu pridobijo mnoge koristne informacije s strani ministrstev in ostalih državnih institucij ter mladinskega sektorja, na drugi strani pa lahko odločevalci na portalu sledijo potrebam in željam mladih ter delovanju in dobrim praksam mladinskega sektorja.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je 24. maja 2024 udeležil evropskega mladinskega dogodka EYE Brežice. Šlo je za lokalno izvedbo evropskega mladinskega dogodka, imenovanega European Youth Event, ki mlade iz celotne Evropske unije povezuje v razprave o ključnih družbenih vprašanjih ter spodbuja oblikovanje in izmenjavo idej o prihodnosti Evrope.

Ministrstvo za solidarno prihodnost (MSP)

Ministrstvo za solidarno prihodnost v svojih aktivnostih in oblikovanju področnih politik redno vključuje in se posvetuje s predstavnicami in predstavniki mladinskih organizacij.

Na področju dolgotrajne oskrbe ministrstvo sodeluje s predstavniki mladinskih organizacij posredno, preko mehanizmov spodbujanja medgeneracijskega povezovanja in sodelovanja.

Med organizacijami, ki predstavljajo mlade, Ministrstvo za solidarno prihodnost najbolj aktivno sodeluje prav z Mladinskim svetom Slovenije (MSS), in sicer na področju v pristojnosti ministrstva, ki mlade najbolj zadeva - v oblikovanju nove javne stanovanjske politike.
Mladinski svet Slovenije je bil tudi imenovan in sodeluje kot stalni član novoustanovljenega stanovanjskega sveta. Poglavitni namen sveta je oblikovanje nove stanovanjske politike.

Mladinski svet Slovenije je kot član stanovanjskega sveta tako doslej sodeloval v predstavitvah in posvetih o zagotavljanju stabilnega financiranja stanovanjskih projektov, urejanju neprofitne najemnine in dodeljevanja neprofitnih stanovanj ter urejanja najemnega trga, povečanju stanovanjskega fonda, ureditvi stanovanjske evidence, reševanju problematike neprofitne in tržne najemnine ter upoštevanju razlik med občinami in regijami v oblikovanju javnih stanovanjskih politik. Stanovanjski svet se je od vzpostavitve do danes sestal na dveh rednih sejah, 14. februarja 2024 in 10. maja 2024. Predstavniki MSS so bili prisotni in tvorno sodelovali na obeh.

Državni sekretar, pristojen za javno stanovanjsko politiko, dr. Klemen Ploštajner, je 22. maja 2024 vodil sestanek s člani Sveta Vlade RS za mladino na temo bivanjske problematike mladih.

Na področju stanovanjske problematike je vlada že naredila velik korak naprej in predlagala zakon, s katerim bi določili stalen in trden vir za financiranje gradnje in nakup najemnih stanovanj v višini 100 milijonov na leto. Prav tako je predlagala omejitev kratkoročnih najemov preko spletnih platform, z namenom zagotavljanja večje ponudbe najemnih stanovanj na trgu.

Ministrstvo za javno upravo (MJU)

V okviru projekta Upravna svetovalnica, ki ga Ministrstvo za javno upravo izvaja s Fakulteto za upravo Univerze v Ljubljani, se s pomočjo mentorjev zagotavlja usposabljanje študentov za obravnavo realnih izzivov na področju upravnega procesnega prava. S tem se jim omogoči vpogled v delo organov javne uprave ter pridobitev izkušenj, ki jih bodo lahko uporabili v primeru zaposlitve v organih javne uprave. Projekt povezuje različne deležnike: študente, mentorje (tj. priznane uradnike iz prakse iz različnih upravnih organov, ki so strokovnjaki za upravno procesno pravo z različnih upravnih področij), upravne organe, državljane, nevladne organizacije, druge stranke v postopkih in druga ministrstva kot oblikovalce področne zakonodaje, z osredotočenjem na razvoj upravnega procesnega prava.

Ministrstvo za javno upravo aktivno sodeluje pri krepitvi aktivnega državljanstva. Pri tem izpostavlja številne aktivnosti državnega sekretarja Jureta Trbiča na predstavitvah dela vlade za mlade, kjer v okviru vladnega pedagoškega programa Aktivno državljanstvo dijakinje in dijake spodbuja zavedanje njihove vloge v družbi ter jih poziva k aktivni vključitvi v različne dejavnosti, tudi v svojem lokalnem okolju, ob tem pa tudi izpostavlja pomembnost njihove udeležbe na volitvah.

Prav tako se Ministrstvo za javno upravo udeležuje in predstavlja na številnih dogodkih, kot so Sejem zaposlitvenih priložnosti, Informativa, kjer so med drugim mladim predstavljene zaposlitvene možnosti in karierni razvoj v javni upravi.

MJU je 15. februarja 2023 gostilo predstavnike Mladinskega sveta Slovenije na sestanku, ki je potekal na temo: 

  • sodelovanje (mladih) prebivalcev pri odločanju na lokalni ravni,
  • mladi in prostovoljstvo,
  • nevladne organizacije v mladinskem sektorju in unikum Mladinskega sveta Slovenije,
  • sodelovanje z Mladinskim svetom Slovenije, mladinskimi organizacijami in mladimi.

Srečanje s predsednico MSS Evo Kotnik ter tremi predstavniki MSS je vodil državni sekretar Jure Trbič, vsebinske pojasnitve pa je podala vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem.

Ministrstvo za finance (MF)

Proračunska sredstva za mlade se v Sloveniji običajno dodeljujejo iz različnih virov (državni proračun, lokalne skupnosti, evropski skladi in različne javne agencije ter nevladne organizacije). Ta sredstva so namenjena podpori različnim programom in iniciativam, ki so namenjene mladim, kot so izobraževanje, zaposlovanje, prosti čas, kultura in šport.

V državnem proračunu je bilo za urejanje sistema in podporne dejavnosti na področju izobraževanja in športa (urejanje sistema dejavnosti za mladino, programi za mlade) v letu 2022 namenjenih 3 milijone evrov, v letu 2023 3,3 milijona evrov, za leto 2024 pa je načrtovanih za ta namen 3,6 milijona evrov in za leto 2025 3,7 milijona evrov.

Državni proračun je med drugim tudi glavni vir financiranja za večino štipendij in povprečno nameni 75 milijonov evrov letno za ta namen.