Skoči do osrednje vsebine

Sredi domovine: Dušan Tomažič

Po kratkem poletnem oddihu, je Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu gostil septembrski večer Sredi domovine. V zakulisje oddaje Rojaki ter po sledeh spoznanj o zgodovini in stvarnosti Slovencev na Zahodnem Balkanu je zbrane popeljal Dušan Tomažič. Pogovor s tokratnim gostom je vodila državna sekretarka na Uradu vlade za Slovencev zamejstvu in po svetu Vesna Humar.
Sogovornika sedita ob klubski mizici, za njima slovenska in evropska zastava ter pano urada.

Vesna Humar in Dušan Tomažič. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Uvodoma so si zbrani ogledali nekaj izsekov iz dokumentarnih filmov in prispevkov o Slovencih z Zahodnega Balkana, avtor katerih je današnji gost. V prijetnem pogovoru, ki je sledil, je Dušan Tomažič razkril, kako se je že kot študent geografije prvič srečal z zamejskimi in izseljenskimi tematikami, ki so kasneje močno zaznamovale njegovo pot. Prav študij v Bosni in Hercegovini in srečanja s tamkajšnjimi Slovenci so v njem vzbudila radovednost ter tudi čut za odkrivanje in ohranjanje zanimive preteklosti ter pestre palete dejavnosti naših rojakov na celotnem Zahodnem Balkanu. Zgodovino piše tudi z oddajo Rojaki, oddajo, kjer sta se srečali dve njegovi ljubezni - televizija in Slovenci zunaj matične domovine. Ustvarja jo z vsem zanimanjem in veliko zagona.

Dušan Tomažič je magister geografije, profesor zgodovine, napovedovalec in urednik na Radiu in televiziji Slovenija, raziskovalec in avtor več znanstvenih člankov, monografij in dokumentarnih filmov. Magistrski študij ga je popeljal v Zagreb in Tuzlo, kjer je pobližje spoznal tamkajšnjo slovensko skupnost. Stvarnost, izzive, preteklost in sedanjost Slovencev v Bosni in Hercegovini ter na širšem Zahodnem Balkanu je vse od takrat opisal že v več člankih in knjižnih delih ter orisal in za vedno ujel v sliko in besedo v dokumentarnih filmih in prispevkih. Zanimajo ga tudi Slovenci drugod po svetu in v zamejstvu. Od leta 2020 kot urednik in voditelj pripravlja oddajo Rojaki, ki na slovenski nacionalni televiziji predstavlja utrinke iz življenja in bogato bero aktivnosti in dejavnosti Slovencev onkraj meja matice. Prav tako že vrsto let skrbno pripravlja priložnostno oddajo Obrazi naših rojakov, v kateri predstavlja posamezne rojake.

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Že sedaj vabimo na oktobrski večer Sredi domovine. V četrtek, 17. oktobra 2024, bo z nami Mirko Malle.