Gospodarsko razstavišče bo v ponedeljek obarvano v ekološko kmetijstvo
Ekološki dan je namenjen ozaveščanju o ekološkem kmetovanju, razmisleku o izzivih in priložnostih, povezanih z ekološkim kmetovanjem, ter ozaveščanju javnosti o prednostih prehoda na to obliko pridelave hrane. Razglašen je bil leta 2021 ob slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije.
Ministrica Mateja Čalušić je na današnji novinarski konferenci poudarila pomen ekološke pridelave: »Za ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zelo pomembna ekološka in trajnostna pridelava, lokalno pridelana hrana, varna hrana in predvsem dostopna hrana. Podpirati moramo ekološke kmete in ekološke kmetije, ker imajo veliko znanja na kakšen način lahko pridelajo vrhunsko hrano, zaščitijo svoj pridelek nenazadnje tudi v odnosu s podnebnimi izzivi.« V nadaljevanju se je dotaknila tudi varovanja kmetijskih zemljišč: »V zadnjih desetletjih smo kar veliko kmetijskih zemljišč izgubili, trend upadanja in izgubljanja, morda tudi poseljenosti in pozidanosti kmetijskih zemljišč se nadaljuje. Predvsem pa menim, da moramo zavedanje ohranjanja trajno varovanja kmetijskih zemljišč moramo vsi skupaj ozavestiti, se poenotiti, prevzeti skupna stališča kot država bodisi kot vlada bodisi tudi kot lokalne skupnosti, kaj so naše prioritete. Menim, da je prioriteta za vse prehranska varnost v duhu seveda prilagajanja vsem potrebam, razvoju države, napredovanju in v prihodnosti to mora iti z roko v roki.«
Tiskovne konference se je udeležil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Ministrstvo in Mestna občina Ljubljana bosta ekološke tržnice skupaj organizirala še v prihodnje. Tako bosta v Ljubljani še v tem letu organizirani dodatni ekološki tržnici, ki bosta potekali v mestnem središču. Današnjo novinarsko konferenco si lahko v posnetku ogledate tudi na povezavi.
V ponedeljek bo na Gospodarskem razstavišču veliko zanimivih vsebin. Med drugim bo na zunanjem prostoru potekala ekološka tržnica, kjer se bodo obiskovalcem predstavile Ekološke kmetije. Na voljo bodo ekološke moke, žita, čaji, zelišča, testenine, med, meso in mlečni izdelki, poskusili bodo lahko tudi različne veganske ekološke jedi. Manjkali ne bodo niti ekološki vinarji. Ekološko tržnico pripravljamo s podporo župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića.
Poleg tega se bodo lahko obiskovalci preizkusili v metanju podkev in na ekološki učni poti spoznali ekološko kmetovanje, evropske sklade in zmanjšanje količin odpadne hrane. Pripravljenih je šest ekoloških postaj, kjer se bodo lahko veliko naučili, zabavali in na koncu tudi poskusili enega od mnogih ekoloških izdelkov.
Poleg posveta o zagotavljanju več lokalne ekološke hrane v javne zavode, bo premierno predstavljen tudi video o letnem bojnem načrtu slovenske družine za zmanjševanje odpadne hrane z naslovom Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj.
Dogajanje na gospodarskem razstavišču:
09:00 – 18:00 Ekološka tržnica (Zunanji prostor Gospodarskega razstavišča)
09:00 – 18:00 Ekološka učna pot in ekološka foto stojnica (Predverje Marmorne dvorane)
18:30 Snemanje podcasta Underdog z zmagovalcem 10. sezone oddaje Masterchef Luko Pangosom
Kulinarični šov na kvadrat z Luko Jezerškom in Luko Pangosom
15:30 Delavnica kuhanja pred občinstvom
16:30 Kulinarični šov
Strokovna predavanja:
10:00 Predstavitev projekta Pravica do zdravja na krožniku
10:00 Več lokalne ekološke hrane v javne zavode: Vloga lokalnih skupnosti (Dvorana Urška)
12:00 Premierna predstavitev komunikacijske akcije »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet« (Dvorana Urška)