Skoči do osrednje vsebine

Nov zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju umetnosti

Na Ministrstvu za kulturo po več desetletjih urejamo področje pokojnin za umetnike s posebnimi zaslugami v umetnosti. Vlada je namreč na 121. redni seji potrdila predlog Zakona o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju umetnosti (ZDPIDU).

Gre za zakonsko ureditev dolgoletnega neurejenega stanja. Sedaj veljavni zakon je, čeprav še vedno veljaven, zastarel, predvsem pa pomanjkljiv, saj ne opredeljuje natančnih meril za priznanje in odmero izjemnih pokojnin, kar predstavlja tveganje za neenako obravnavo. 

»Po več desetletjih netransparentnosti in zastajanja prošenj predlagateljev je bilo zato nujno, da se dodeljevanje dodatka k pokojnini za izjemne dosežke na področju umetnosti ustrezno pravno uredi. Po novem bodo postopki priznavanja in odmere dodatka k pokojninam na Ministrstvu za kulturo transparentni, jasno so določeni merila ter pravila ravnanja, s tem pa zagotovljeni zakonitost odločanja in enakopravna obravnava predlagateljev,« je ob potrditvi novega zakona na vladi povedala ministrica dr. Asta Vrečko.

Predlog ZDPIDU natančno in transparentno določa merila za dodeljevanje pravice do dodatka in njegovo višino. 

Upravičenci do dodatka bodo državljani in državljanke, ki so uživalci starostne ali invalidske pokojnine v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in so obenem:

  • prejemniki Prešernove nagrade za življenjsko delo;
  • prejemniki nagrade Prešernovega sklada, ki so poleg nje prejeli še vsaj eno nacionalno priznanje ali nagrado ali vsaj eno od visokih mednarodnih priznanj ali nagrad;
  • prejemniki odlikovanja na podlagi Zakona o odlikovanjih Republike Slovenije, pri katerih je iz utemeljitve razvidno, da je bilo to podeljeno za delo na področju umetnosti, in ki so poleg tega prejeli še vsaj eno nacionalno priznanje ali nagrado iz Priloge I ali vsaj eno od visokih mednarodnih priznanj ali nagrad.

Pri izračunu osnove za odmero dodatka se upošteva razlika med višino starostne ali invalidske pokojnine, ki jo prejema upravičenec, in zneskom starostne pokojnine za 40 let pokojninske dobe, odmerjene od najvišje pokojninske osnove v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. 

Dodatek se lahko dodeli v polni (100 odstotkov) ali polovični odmeri (50 odstotkov), odvisno od predlagateljevih posebnih zaslug za kakovost, pomen in prepoznavnost umetnosti v Republiki Sloveniji ali mednarodnem prostoru. 

Predlog ZDPIDU določa tudi splošne pogoje za priznanje pravice do dodatka in postopek priznanja oziroma ukinitve pravice. Pri tem predlog zakona sledi predvsem načelu zakonitosti, načelu enakega obravnavanja in načelu javnosti.

Načeli transparentnosti in javnosti bo Ministrstvo za kulturo spoštovalo tudi tako, da bo, kakor mu nalaga novi zakon, vzpostavilo, vodilo in upravljalo enotno evidenco upravičencev do dodatka, ki bo, razen podatkov o stalnem prebivališču, rojstnih podatkov in enotnih matičnih številk občanov, upravičencev do dodatka, javna.