Skoči do osrednje vsebine

O strategiji intelektualne lastnine za mala in srednje velika podjetja na konkurenčnem trgu

Direktorica urada mag. Karin Žvokelj se je udeležila mednarodne konference z naslovom Strategija intelektualne lastnine za mala in srednje velika podjetja (MSP) na konkurenčnem trgu (angleško IP Strategy for SMEs in a Competitive Market), ki jo je v Varšavi organiziral Poljski patentni urad. Sodelovala je na panelu o oblikovanju učinkovitega portfelja intelektualne lastnine za MSP.
panelisti na odru pod velikim zaslonom z naslovom konference

Direktorica Žvokelj je sodelovala na panelu o oblikovanju učinkovitega portfelja intelektualne lastnine za MSP (angleško Building an Effective IP Portfolio for SMEs)

1 / 2

Konferenco je otvorila predsednica Poljskega patentnega urada Edyta Demby-Siwek, ki je poudarila pomembnost ozaveščanja podjetij o varstvu intelektualne lastnine ter nujnost povezovanja gospodarstva z univerzami in znanstveno-raziskovalnimi ustanovami.

Direktorica Žvokelj je sodelovala na panelu o oblikovanju učinkovitega portfelja intelektualne lastnine za MSP (angleško Building an Effective IP Portfolio for SMEs), kjer je predstavila nacionalno strategijo intelektualne lastnine ter načrte slovenskega urada za intelektualno lastnino na področju vrednotenja intelektualne lastnine in financiranja z zavarovanjem s pravicami intelektualne lastnine.

Ključni poudarki konference so bili na prednostih varstva intelektualne lastnine, ki predstavlja strateško sredstvo podjetij za ohranjanje konkurenčnosti. V luči tehnološkega razvoja je bila s strani udeležencev izražena želja po večji promociji prenosa tehnologij iz akademskega v gospodarsko okolje ter širitvi povezovalnih platform in mrež. Kot posebej pomembno je bilo izpostavljeno izobraževanje in ozaveščanje podjetij ter drugih deležnikov o pomenu vrednotenja intelektualne lastnine ter vzpostavitev zaupanja na strani finančnih institucij za vključitev pravic intelektualne lastnine pri izvajanju finančnih instrumentov.  

Ob robu konference je direktorica podpisala memorandum o soglasju z direktorico Državnega patentnega urada Republike Litve Irino Urbone. Memorandum med drugim zajema sodelovanje obeh uradov na področju izmenjave izkušenj pri dejavnostih ozaveščanja javnosti o industrijski lastnini ter izmenjavo znanja in dobrih praks na področju patentnih postopkov in uporabe umetne inteligence.