Skoči do osrednje vsebine

Pomoč Republike Slovenije ob obsežnih poplavah na Češkem

Veleposlanik Republike Slovenije v Češki republiki Aleš Balut je obiskal skladišče čeških blagovnih rezerv v Drahanovicah, kjer je uradno predal humanitarno pomoč, ki jo je Slovenija namenila Češki po nedavnih obsežnih poplavah.

Na dogodku so ga sprejeli poveljnik reševalne enote Gasilske brigade Češke republike, brigadni general David Kareš ter predstavnika Državnih blagovnih rezerv Češke republike Vladimír Kudyn in David Mrhač.

Veleposlanik Balut je ob tem poudaril pomembnost mednarodne solidarnosti in prijateljstva med državama. V pogovoru s predstavniki čeških gasilcev in Državnih blagovnih rezerv je izrazil hvaležnost za nesebično pomoč Češke republike, ki je v lanskem letu priskočila na pomoč Sloveniji med poplavami. Prav ta pomoč je Slovenijo spodbudila, da se je hitro odzvala in zagotovila potrebna sredstva za pomoč Češki.

Brigadni general David Kareš se je v imenu čeških gasilcev iskreno zahvalil za hitro in učinkovito pomoč iz Slovenije. Poudaril je, da je bila slovenska pomoč ena prvih iz tujine, ki je prispela na prizadeta območja, in dodal, da so prav razvlaževalniki, ki so del slovenske pomoči, tisto, kar ljudje v tem trenutku najbolj potrebujejo za čim hitrejšo obnovo svojih domov.

Direktor oddelka za premoženje in pravne zadeve pri državnih blagovnih rezervah Vladimír Kudyn je prav tako izrazil globoko hvaležnost za slovensko pomoč. Izpostavil je pomen hitre in učinkovite mednarodne pomoči v kriznih razmerah, saj takšna pomoč ljudem ne prinaša le konkretne materialne podpore, temveč tudi upanje in voljo, da v težkih trenutkih vztrajajo, ter še dodatno krepi vezi med Slovenijo in Češko.