Skoči do osrednje vsebine

Svet za kmetijstvo razpravljal o prenovi politike upravljanja z državnimi zemljišči

Ministrica Mateja Čalušić se je včeraj udeležila seje Sveta za kmetijstvo in podeželje, na katerem so člani tega Sveta nadaljevali z razpravo o prenovi zemljiške politike za kmetijska zemljišča v lasti Republike Slovenije.

Na včerajšnjem Svetu so bili uvodoma s strani prof. dr. Andreja Udovča z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani predstavljeni rezultati ciljno raziskovalnega projekta »Prenova sistema upravljanja z državnimi kmetijskimi zemljišči«. Nato je mag. Irena Tušar, direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, predstavila vizijo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS glede upravljanja z državnimi kmetijskimi zemljišči.

Ministrica Čalušić je v razpravi odločno poudarila pomen uskladitve ciljev za prenovo zemljiške politike s strokovnjaki in deležniki. S tem namenom bo kmetijstvo do sredine oktobra pripravilo izhodišča za določitev ciljev prenove zemljiške politike za državna kmetijska zemljišča in trajno zaščito kmetijskih zemljišč.  

V razpravi so člani Sveta izpostavili pomembno vlogo Sklada RS kmetijskih zemljišč in gozdov pri odkupih kmetijskih zemljišč, pomen opredelitve družinske kmetije, določitve meril za prednostne nakupe kmetijskih zemljišč. Člani Sveta so se strinjali o nujnosti določitve trajno varovanih kmetijskih zemljišč.

Svet za kmetijstvo in podeželje je posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ustanovljen na podlagi Zakona o kmetijstvu. Člani sveta so: Roman Žveglič in Danilo Meolic (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS),  Borut Florjančič (Zadružna zveza Slovenije), Boštjan Noč (Čebelarska zveza Slovenije), dr. Tatjana Zagorc (Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje kmetijskih in živilskih podjetij), Jaka Šilak (Sindikat delavcev v kmetijstvu), Anton Medved (Sindikat kmetov Slovenije), prof. dr. Marina Pintar (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani)  prof. dr. Karmen Pažek (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerza v Mariboru), prof. dr. Andrej Simončič (Kmetijski inštitut Slovenije), dr. Marijan Pogačnik (predstavnik poklicnih in srednjih kmetijskih šol), Irena Ule (Zveza kmetic Slovenije), Doris Letina (Zveza slovenske podeželske mladine).