Skoči do osrednje vsebine

Dogovor socialnih partnerjev o 100-odstotni uskladitvi olajšav in dohodninske lestvice v letu 2025

Predstavniki delodajalcev, sindikatov in vlade so na današnji seji Strokovnega odbora Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) za področje financ in davčne zakonodaje dosegli soglasni dogovor o uskladitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2025 v višini 100 odstotkov rasti povprečne mesečne plače v Sloveniji za junij 2024 glede na junij 2023. Zaposleni bodo tako prejeli višje neto plače.

Vlada mora skladno z Zakonom o dohodnini ob upoštevanju ciljev ekonomske politike in po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji v vsakoletnem zakonu o izvrševanju proračuna določiti, v kolikšni meri se bodo uskladili zneski olajšav in mej davčnih razredov dohodninske lestvice.

Koeficient za uskladitev olajšav in dohodninske lestvice mora znašati najmanj 50 odstotkov rasti povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji za junij tekočega leta glede na junij prejšnjega leta, če je rast plač pozitivna. Lahko pa se določi tudi višja uskladitev oziroma višji koeficient.

Vlada je s socialnimi partnerji danes dosegla dogovor, da bo olajšave in lestvico za odmero dohodnine uskladila v višini 100 odstotkov rasti povprečne mesečne plače v Sloveniji za junij letošnjega leta glede na lanski junij.

To ima glede na podatke dohodninskih odmer za leto 2022 za posledico davčno razbremenitev zavezancev za dohodnino v višini 112 milijonov evrov.

Zaposleni z minimalno plačo bo imel zaradi doseženega dogovora prihodnje leto za 198 evrov višjo neto plačo letno, zaposleni s povprečno plačo bo pridobil 113 evrov letno, zaposleni s plačo v višini dveh povprečnih plač pa 225 evrov letno.

Vlada bo danes dogovorjeno uskladitev vključila v zakon o izvrševanju proračunov, ki ga bo predvidoma obravnavala prihodnji teden, ESS pa se bo z doseženim soglasjem seznanil 2. oktobra na izredni seji. Socialni partnerji so se zaradi doseženega soglasja izjemoma strinjali z ustreznostjo obravnave gradiv na seji vlade pred obravnavo na seji ESS, čeprav gre formalno za odstop od pravil delovanja ESS.