Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Prosim, prosim bojte se nas!

Ta teden pozornost namenjamo dvema dejanjema iz kremeljskega priročnika prevar in manipulacij. Prvič, Putin je v Sankt Peterburgu izrekel nekakšno opozorilo Zahodu. Drugič, rusko vojaško letalo je zadelo civilno ladjo z ukrajinskim žitom, namenjeno v Egipt.

Hočem reči ...

Praviloma se Putin nenehno pojavlja v ruskih državnih objavah. Vidimo ga na posnetku v njegovi kremeljski pisarni, na veličastnih paradah, v vojaških tovarnah, na obisku pri veteranih ali pri dajanju navodil ministrom. Prizorišče in način predstavitve sta ključnega pomena pri dešifriranju implicitnih sporočil, saj mediji pod nadzorom države in sam Kremelj običajno vse skrbno zrežirajo.

Na ulici blizu Dvornega trga v Sankt Peterburgu je Putin 12. septembra dal izjavo za prvi program ruske državne televizije. V nenavadnem okolju ni bil sproščen in je govoril v razvlečenih zapletenih stavkih. Putinova podoba je bila daleč od mačistične podobe, ki jo Kremelj običajno ustvari v njegovih javnih nastopih. Njegovo glavno sporočilo je bilo, da orožja z dolgim dosegom ne morejo upravljati sami Ukrajinci. Če bi Kijev uporabil tako orožje za napade globoko v notranjosti Rusije, bi po njegovi analizi pri tem sodelovali vojaki držav Nata. To bi, kot pravi Putin, »spremenilo samo naravo spopada«. Mi se sprašujemo, kdo pa je začel vojno?

Državni mediji so dodali še eno plast zlaganega nastopaškega poguma ...

Dobimo vtis, da so ruski mediji pod državnim nadzorom in drugi s Kremljem povezani mediji dobili nalogo, da Putinove besede razlagajo množicam navadnih ljudi. V naslednjih dneh so vedno znova poudarjali, da »Zahod tvega vojno z Rusijo«, kar so rade volje širili v prokremeljskem ekosistemu dezinformacij.

... vendar je bil nastopaški pogum dobro skrit na spletni strani Kremlja

Zdi pa se, da so se vodje komuniciranja odločili to sporočilo dobro skriti na spletni strani Kremlja v anonimni objavi z naslovom »Odgovor na novinarsko vprašanje«. Predsednikova spletna stran je sicer polna podob Putina na vsakem njegovem koraku, njegovih člankov, govorov in drugih dokumentov, ki žalijo Ukrajino in postavljajo v kontekst »posebno vojaško operacijo« ali rusko vojno proti Ukrajini.

Še enkrat računica v Moskvi daje prednost varovanju Putinove podobe pred vsem drugim. Zato ga ne smejo enačiti z nekom, ki napove odkrito vojno Zahodu. Bolje, da Zahod »sam razglasi« vojno proti Rusiji. Naj raje novinarji in strokovnjaki raztrosijo to sporočilo. Seveda so mediji po svetu to zgrabili in širili naprej.

Morda se sprašujete, ali takšno komuniciranje kaže željo Kremlja, da na vsakem koraku ne grozi z uporabo jedrskega orožja, temveč poskuša z drugimi sredstvi doseči enak učinek ustrahovanja zahodne javnosti.

Seveda Putinu s pazljivo oblikovano podobo vsemogočnega voditelja ni lahko sprejeti dejstva, da rakete padajo na vojašnice, skladišča ali letalske baze globoko v notranjosti Rusije. Eden takšnih primerov ta teden je bil napad z droni na veliko skladišče streliva v regiji Tver zahodno od Moskve 18. septembra. Poročali so o eksplozijah, podobnih manjšim potresom.

Mi nismo nasedli temu napletanju: Rusija je napadla Ukrajino. Ukrajina se brani v skladu z 51. členom Ustanovne listine Združenih narodov. Kijevu pri obrambi pomaga več kot 50 držav. Konec zgodbe.

Medtem v Črnem morju: Rusija napade civilno ladjo z žitom

Dan pred Putinovo izjavo v Sankt Peterburgu je iz Moskve prišlo še eno sporočilo. Rusko vojaško letalo je 11. septembra s protiladijsko nadzvočno raketo zadelo civilno tovorno ladjo. Ladja turškega upravljavca, ki je prevažala pšenico v Egipt, je plula v mednarodnih vodah. Takšne ladje so zaščitene s Konvencijo Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu (angleško United Nations Convention on the Law of the Sea - UNCLOS), ki zagotavlja svobodo plovbe in uporabo odprtega morja v miroljubne namene.

Prvi takšen napad, potem ko je Rusija potopila črnomorsko pobudo za žito, se je zgodil ravno v času letnega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, na katerem je Rusija s prilizovanjem poskušala pridobiti na svojo stran države na Bližnjem vzhodu, v Afriki, Latinski Ameriki in Aziji. Moskva poskuša preslepiti svet, da bo verjel, da Rusija brani države, ki nujno potrebujejo pošiljke hrane. Samo poslušajte tirade zunanjega ministra Lavrova proti temu, kar Moskva imenuje »svetovna večina«. Ta propagandna operacija na ruski televiziji RT, Sputniku in v drugih državnih medijih je hkrati tudi krinka za bolj prikrite operacije širjenja vpliva v Afriki in Latinski Ameriki.

Vojna na vseh področjih, vojna uničenja

EuvsDisinfo je razkril, kako so te besede v popolnem nasprotju z ruskim bombardiranjem ukrajinskih pristanišč, terminalov za pretovor žita in polj, s katerim poskušajo ustaviti izvoz ukrajinskih kmetijskih proizvodov, ki je izjemnega pomena tako za uvoznike kot tudi za ukrajinsko gospodarstvo. Ko to kampanjo povežemo z nenehnimi ruskimi napadi na ukrajinsko civilno infrastrukturo in elektrarne ter bombardiranjem stanovanjskih sosesk, katerega cilj je samo sejanje terorja med prebivalstvom, ostane le eno sporočilo: Rusija hoče z brutalno vojno uničiti ukrajinski narod.

Ta teden pod drobnogledom EUvsDisinfo tudi:

  • Ukrajina v Kursku gradi koncentracijska taborišča. Po starem naprej; tudi tokrat smo našli niz hujskaških trditev, katerih namen je ustvariti podobe taborišč, s katerimi podkrepijo trditve o »ukro-neo-nacistih«, ki jim ni videti konca. Prejšnji teden je veliko ruskih državnih medijev širilo zgodbo v različnih jezikih na državni televizijski mreži RT-Sputnik. Ruske državne propagandiste so že velikokrat ujeli na čistih lažeh in izmišljotinah, v katerih igrajo na čustva, ko na primer govorijo o križanju civilistov in požigih cerkva.
  • Francoski vojaki so v regiji Kursk obesili osem otrok. Tudi tokrat v Kursku je to samo še ena laž, ki naj bi nam priklicala podobe strelskih vodov. Zgodba je »Made in Moscow« (narejeno v Moskvi), vendar prirejena – to pa je nekaj čisto novega, kajne – za francosko govorečo javnost in je na voljo v francoščini in angleščini. Francosko govoreče skupine, na primer v afriških državah, želijo prepričati s še eno lažno trditvijo: Francoski vojaki so neposredno vpleteni v vdor ukrajinskih sil v rusko regijo Kursk. Če to slišite ali preberete, ne pozabite na speči učinek – pojav, pri katerem ponavljanje laži, tudi če vemo, da niso resnične, vzbudi dvom, da morda vendarle je nekaj resnice v zgodbi.
  • Ruske ženske so presrečne, medtem ko so ženske na Zahodu zatirane. Glavna državna tiskovna agencija RIA je objavila še en primer, s katerim želi podkrepiti ozračje »mi proti vam«, ki spominja na čase, ko so ZSSR pri vseh stvareh prikazovali kot prvo na svetu. Naj vas samo spomnimo, da ta trditev ni podprta z nobeno sociološko raziskavo. Na voljo pa so podatki raziskave svetovnega indeksa o ženskah, miru in varnosti za leto 2023, ki Rusijo med 177 državami uvrščajo na 56. mesto glede vključenosti, pravic in varnosti žensk. 

Ne pustite se preslepiti.

Avtor: EUvsDisinfo | 19. september 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.