Skoči do osrednje vsebine

Teden sredozemske obale 2024 Močnejše sodelovanje za boljšo prihodnost

V Izoli so ob prisotnosti visokih političnih gostov 18. septembra 2024 odprli Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki letos poteka pod geslom Močnejše sodelovanje za boljšo prihodnost.

Tradicionalni mednarodni dogodek, ki vsako leto privabi številne udeležence na slovensko obalo, stremi k ozaveščanju o morju in obali ter o potrebi po uravnoteženju njunega gospodarskega potenciala in okoljske trajnosti. Skozi leta se je dogodek razvil v eno izmed ključnih platform za srečevanja in izmenjavo izkušenj med vsemi štirimi makroregionalnimi strategijami EU.

Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij vse do petka, 20. septembra, ponuja pester program dogodkov, odprtih za javnost, ki vključujejo teme o kohezijski politiki 27+, krožnem gospodarstvu, digitalizaciji, pametni specializaciji, mehkih veščinah in gradbenih posegih v morju ter na kopnem. Slovenija kot edina država v celoti sodeluje v kar treh od štirih strategij, zato je tudi pravi kraj za srečevanje vseh deležnikov.

Programa Tedna sredozemske obale so se udeležili tudi predstavniki Uprave Republike Slovenije za pomorstvo, ki pod okriljem Makroregionalne strategije za jadransko-jonsko regijo (v angleščini), stebra za kakovost okolja, v okviru programa Interreg VI B IPA ADRION 2021-2027 začenja z izvajanjem projekta angleško Adriatic Sensitive Areas Protection – mechanism – ASAP. Projekt ASAP cilja na prenos znanja in najboljših praks iz Severnega Jadrana na celoten Jadranski bazen, z namenom okrepitve pomorske zaščite pred posledicami onesnaženja.

Več o Tednu sredozemske obale si lahko preberete na spletni povezavi novice Občine Izola.

slika logo eusair

eusair