Skoči do osrednje vsebine

Združenje Prosafe z evropskim projektom skrbi za nadzor pirotehničnih izdelkov

Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve (IRSNZ) je v okviru združenja Prosafe sodeloval na evropskem projektu nadzora trga na področju pirotehničnih izdelkov.

V projektu je sodelovalo šest držav članic Evropske unije in Norveška. Skupina je bila razdeljena na dve področji. Slovenija, Belgija, Nizozemska, Portugalska in Švedska so nadzor izvajale nad ognjemetnimi izdelki, medtem ko so Nemčija, Norveška in Portugalska sodelovale v nadzoru pomorskih pirotehničnih signalnih sredstev in sredstev za reševanje. Cilj projekta je bil odkrivanje neskladnih oziroma nevarnih pirotehničnih izdelkov in njihova odstranitev iz trga držav članic EU.

Skupni ukrep na področju pirotehničnih izdelkov odstranjuje za zdaj 17 nevarnih pirotehničnih izdelkov s trga EU in razkriva zaskrbljujočo sliko glede izdelkov za reševanje v pomorstvu. Ukrepi že potekajo.

Pri ognjemetnih izdelkih so se strokovnjaki zavzeli za pripravo ukrepov, ki bi lahko pomagali zmanjšati stopnje neskladnosti s predpisi, ki že več let ostajajo razmeroma stabilne. Poudarili so pomen izboljšanja varnosti ognjemetov pred silvestrovim.

O projektu

Projekt se je začel maja 2022 in se po 26 mesecih končuje. Spada na področje uporabe Direktive 2013/29/EU o pirotehničnih izdelkih in Direktive 2014/90/EU o pomorski opremi ter se osredotoča na odkrivanje neskladnosti pri dveh skupinah izdelkov: ognjemetnih izdelkih ter pomorskih pirotehničnih signalnih sredstvih in sredstvih za reševanje.

Projektna skupina je po temeljiti analizi trga in tveganj določila 64 ognjemetnih izdelkov za pregled dokumentacije in laboratorijske preizkuse. 17 vzorcev od 64 (27 odstotkov) ni izpolnjevalo ustreznih varnostnih zahtev. Organi za nadzor trga so opravili oceno tveganja za vse neskladne izdelke. Ugotovili so, da 7 izdelkov od 17 pomeni resno tveganje za življenje, zdravje ali varnost ljudi oziroma premoženje ali okolje. Glavne ugotovljene neskladnosti so bile prekratek čas gorenja vžigalne vrvice, nedelujoči izdelki, goreči ostanki, izstrelitev predmetov zunaj varnostne razdalje in deli, ki se razpočijo prenizko. Izvajati so se začele dejavnosti za ukrepanje s ciljem težave razrešiti pred silvestrovim. Organi za nadzor trga so pregledali tudi tehnično dokumentacijo za 114 izdelkov. Ta pregled je razkril napake pri 54 odstotkih izdelkov (61 izdelkov od 114). Proizvajalci so bili o tem obveščeni in pozvani, da odpravijo napake.

V zvezi s pomorskimi pirotehničnimi signalnimi sredstvi so izvedli nadzor nad 17 pomorskimi signalnimi sredstvi, med katere spadajo ročne bakle, dimne signalne naprave in rakete s padalom. Nadzor je razkril številne neskladnosti izdelkov, ki so se nanašale na nepravilno delovanje ob sprožitvi ali razpad na delce, vžig ročaja med delovanjem in prekratek čas gorenja. Dodatno je nadzor razkril tudi prekratek časovni zamik pred vžigom, neuspešen preizkus s heptanom pri ročnih baklah, pokvarjen sprožitveni ključ ali neuspeli vžig pri dimnih signalnih napravah. Izsledki nadzora so pokazali tudi druge pomanjkljivosti, kot so izstrelitev pri premajhni višini, goreče ostanke, ki dosežejo površje, prehiter padec, nepravilno delovanje ob vžigu ali razpad na delce pri raketah s padalom.

Glavne težave pri nadzoru pomorskih pirotehničnih signalnih sredstev v več evropskih državah se nanašajo na slabo stanje izdelkov na trgu. Te ugotovitve zahtevajo ukrepanje proizvajalcev in skrbno spremljanje organov za nadzor trga, da se zagotovijo resnične in pomembne izboljšave.

Stanje ognjemetnih izdelkov na slovenskem trgu

Vzorčenje ognjemetnih izdelkov in pregled dokumentacije posameznih ognjemetnih izdelkov se je v Sloveniji opravil pri petih zavezancih, ki imajo dovoljenje za proizvodnjo ali promet s pirotehničnimi izdelki (trgovina na debelo).

V okviru projekta je IRSNZ opravil pregled dokumentacije za 30 ognjemetnih izdelkov (po 10 izdelkov iz kategorij F1, F2 in F3) in vzorčenje 11 ognjemetnih izdelkov (dva izdelka kategorije F1, sedem izdelkov kategorije F2 in dva izdelka kategorije F3).

Za ognjemetne izdelke, ki so bili posredovani na testiranje iz Slovenije, so rezultati veliko boljši od rezultatov iz preteklih Prosafe projektov, v katerih je sodelovala Slovenija. Odstopanja so se namreč pojavila v približno 23 odstotkih pregledane tehnične dokumentacije za posamezne ognjemetne izdelke in v 9 odstotkih testiranih ognjemetnih izdelkov. Strokovnjaki zato ocenjujejo, da ti rezultati kažejo na izboljšanje kakovosti ognjemetnih izdelkov v Sloveniji.

Varna uporaba pirotehnike

Nekateri posamezniki se ne morejo upreti uporabi pirotehnike. Če ste med njimi, pirotehnične izdelke uporabljajte varno in uvidevno. Torej tako, da to drugih ne moti in ne ogroža, ter ob upoštevanju vseh zakonskih omejitev. Mnogim državljanom je namreč uporaba pirotehničnih izdelkov neprijetna in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti!

Vsa tista ravnanja, ki so vzrok za nastanek hudih telesnih poškodb ureja in sankcionira Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Na posebni spletni strani so objavljene informacije o pogojih nabave, posesti in uporabe orožja, eksplozivov in pirotehnike.