Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob pozval h globalnemu partnerstvu za dostop do čiste, trajnostne in varne vode

Predsednik vlade dr. Robert Golob je prvi dan udeležbe na 79. Generalni skupščini Organizacije združenih narodov zaključil z nagovorom na Vrhu o prihodnosti.

Premier dr. Golob se je v svojem govoru osredotočil na koncept tako imenovane vodne diplomacije, ki povezuje različne oblike tehnologij, med drugim trikotnik umetne inteligence, napredne satelitske in digitalne tehnologije. Te tehnologije niso le orodja, temveč tudi katalizatorji za novo dobo, ki lahko z natančnostjo in učinkovitostjo spremljajo in modulirajo vode in ekosisteme porečij, analizirajo vremenske vzorce, trajnostno upravljanje naravnih virov in zaščitijo infrastrukturo.

Premier dr. Golob se je v uvodu zahvalil voditeljem, da so sprejeli Pakt za prihodnost, ki je danes še toliko pomembnejši, saj se svet resnično sooča z mračno prihodnostjo, od podnebne krize do divjih vojn. Premier je pozval k ustavitvi in prekinitvi spopadov v Ukrajini in Palestini. »To velja za vse oborožene spopade, v katere so vpleteni nedolžni civilisti in v katerih trpijo otroci. Menim, da je mir ključni pogoj za učinkovito reševanje podnebne krize. To lahko storimo le na podlagi zaupanja, solidarnosti in svetovne stabilnosti. Če tega ne bomo dosegli, bo vse zaman,« je povedal premier.

Dotaknil se je tudi globalne trajnosti in uporabe naprednih tehnologij ter pomena vode in vodne diplomacije. »Voda je najdragocenejši naravni vir, na katerem temelji tudi gospodarska blaginja. Enako velja za svetovno stabilnost in mir. Voda je tako pomembna, da bomo storili vse, kar je v naši moči z učinkovito obravnavo pomena vode, vključno z vzpostavljanjem globalnega partnerstva,« je povedal premier. Povedal je, da so Slovenijo pred dobrim letom, prizadele uničujoče poplave. In dodal: »Ekstremne vremenske razmere so prizadele vse nas. Ni pomembno, kje živimo, ni pomembno, kako bogata ali revna je država. Ekstremno vreme je skupen svetovni problem in uporaba napredne tehnologije je lahko način sodelovanja, kako lahko naredimo korak naprej.«

»Slovenija gradi zelo napreden digitalni ekosistem, ki bo povezal podatke satelitskega opazovanja s superračunalniško močjo in umetno inteligenco, da bi napovedali, kako in kje se bo pojavila voda, da bi bili učinkoviti pri upravljanju vodnih virov,« je povedal premier. In dodal, da bi s to tehnologijo lahko predvideli, kje po svetu se nahaja voda in učinkovito upravljali z vodnimi viri.

»Vabim vas, da se nam pridružite in skupaj oblikujemo globalno partnerstvo s ciljem, da z napredno tehnologijo ljudem omogočimo dostop do čiste, trajnostne in varne vode. Prepričan sem, da je to edina pot naprej, če se želimo resnično spopasti s podnebno krizo in spremembami, ki jih prinaša,« je še dejal premier.

Ob zaključku nagovora je povzel besede generalnega sekretarja Guterresa, ki je danes dejal, da smo odprli vrata. »Stopimo skozi ta vrata skupaj,« je svoj današnji nagovor v Generalni skupščini OZN zaključil predsednik vlade dr. Golob.

V nadaljevanju objavljamo nagovor predsednika vlade dr. Goloba. Velja govorjena beseda.

Izjava na Vrhu o prihodnosti, 22. september 2024

Izjava dr. Roberta Goloba, predsednika vlade Republike Slovenije, na plenarnem zasedanju Vrha o prihodnosti

Spoštovani predsednik, spoštovani voditelji,

naj najprej izrečem pohvalo predsedniku Philémonu Yangu in vsem, ki so omogočili, da smo se danes zbrali tukaj.

Predvsem se želim zahvaliti vam, voditeljem, ker ste sprejeli Pakt za prihodnost.

Menim, da je pakt danes še pomembnejši kot v preteklosti, saj je pred svetom resnično mračna prihodnost, ki sega vse od podnebne krize do vojn. Tako ni težko sklepati, da brez reševanja in ustavitve vojn ni skupne trajnostne prihodnosti. Zato ponovno pozivam k ustavitvi napadov na Ukrajino in ustavitvi napadov na Gazo in Palestino. To velja za čisto vse oborožene spopade, v katere so vpleteni nedolžni civilisti in v katerih trpijo otroci zaradi stvari, ki jih ne bi smeli nikoli videti ali doživeti.

Prepričan sem, da je mir ključen za učinkovito spopadanje s podnebno krizo. To lahko storimo le na temelju zaupanja, solidarnosti in globalne stabilnosti. Če tega ne dosežemo, bo vse zaman.

Dovolite mi, da na kratko spregovorim o trajnosti in uporabi naprednih tehnologij za doseganje trajnosti. Ena tema mi je še posebej pri srcu, in sicer pomen vode in vodne diplomacije. Voda je najdragocenejši naravni vir, na katerem temelji praktično vsa družbena in gospodarska blaginja. Enako velja za stabilnost in mir na svetu. Voda je tako pomembna, da moramo storiti prav vse, kar je v naši moči, in to na čim več možnih načinov. Moramo biti učinkoviti pri reševanju tega pomembnega vprašanja, vključno z vzpostavljanjem svetovnega partnerstva. Na svetu so velika območja, kjer vode primanjkuje. Poznamo pa tudi območja, kot je moja domovina Slovenija, kjer je vode v izobilju, a so nas pred letom dni prizadele uničujoče poplave. Nihče ni varen pred ekstremnimi vremenskimi dogodki. Ni pomembno, kje živiš, kako bogata ali revna je tvoja država. Ekstremni vremenski dogodki so naš skupni svetovni problem, pri katerem je sodelovanje pri uporabi naprednih tehnologij edina možna pot naprej.

V Sloveniji po lanskem uničenju gradimo izjemno napreden digitalni ekosistem, ki bo za napovedovanje, kako in kje se bo pojavila voda, združil podatke satelitskega opazovanja z zmogljivostjo superračunalnika in umetno inteligenco. Da bi predvideli, kje na svetu lahko najdemo vodo, in da bi učinkovito upravljali vodne vire. Vsem vam nudim priložnost, da skupaj zgradimo svetovno partnerstvo, ki bo osredotočeno na to, kako z uporabo naprednih tehnologij državljanom zagotoviti dostop do čiste in trajnostne, pa tudi varne vode. To je po mojem mnenju edina možna pot naprej, če se želimo resnično spopasti s podnebno krizo in spremembami, ki jih prinaša.

Naj zaključim z besedami generalnega sekretarja Guterresa: »Danes smo odprli vrata.« In k temu dodam, da skozi vrata stopimo skupaj.

Hvala.