Skoči do osrednje vsebine

Dogodek E'ko dobro Gospodarsko razstavišče prelevil v stičišče ekološkega kmetijstva

Danes, 23. septembra, obeležujemo ekološki dan EU, ki je pomembna priložnost za ozaveščanje o ekološkem kmetovanju v EU in za njegovo promocijo. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zato skupaj z Mestno občino Ljubljana na Gospodarskem razstavišču organiziralo dogodek E'ko dobro.

Ekološka tržnica. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 4

Ekološki dan Evropske unije (EU) je bil razglašen leta 2021. Ta dan je namenjen razmisleku o izzivih in priložnostih, povezanih z ekološkim kmetovanjem, ter informiranju javnosti o prednostih prehoda na to obliko pridelave hrane. Dogodka se je udeležila tudi ministrica Mateja Čalušić, ki je izpostavila, da je potrebno ekološko kmetijstvo bolj celostno podpreti, predvsem v smislu razvoj trga in večje ozaveščenosti ljudi o pozitivnih stvareh, ki jih prinaša ekološka hrana.

Organizirana so bila tudi številna strokovna predavanja in posveti. Prvi izmed posvetov je bil namenjen zagotavljanju ekološke hrane v javnih zavodih. Posveta se je udeležila tudi ministrica Mateja Čalušić, ki je povedala: »Hrana v javnih zavodih ima velik pomen za razvoj otrok in velik potencial, ki se ga mora izkoristiti. Sodelovanje z javnimi zavodi za kmetije lahko predstavlja tržno priložnost. Prav tako lahko pomaga lokalnim skupnostim pri bolj trajnostnem usmerjanju.« Udeleženci posveta so poudarili, da se izvajajo že številne dobre prakse na lokalni ravni, vendar je potrebno te bolj razširiti preko povezovanja med akterji. Iz posveta so izšli tudi konkretni predlogi za boljšo izmenjavo dobrih praks ter za izboljšanje koordinacije med javnimi zavodi in lokalnimi ponudniki. Poudarili so, da je ključno  tudi povezovanje med ekološkimi kmetijami, da se olajša dobava v javne zavode. Dodali so, da bi lahko država dodatno podprla cilj za več lokalne ekološke hrane v javnih zavodih, tudi z ukinitvijo ali zmanjšanjem davka na dodano vrednost za ekološka živila.

Poleg posveta, o zagotavljanju več lokalne ekološke hrane v javne zavode so premierno predstavili tudi videoposnetek o letnem bojnem načrtu slovenske družine za zmanjševanje odpadne hrane z naslovom Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj. V Sloveniji vsak od nas v povprečju zavrže 72 kg hrane na leto. Ministrstvo aktivno uresničuje Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano. Ministrica je ob dogodku poudarila: »Uspešna implementacija in komunikacija strategije in akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano je ena ključnih prioritet našega ministrstva, saj verjamemo, da manj odpadne hrane na individualni in skupnostni ravni odločilno prispeva k zelenemu, trajnostnemu prehodu.« Več o dogodku si lahko preberete na povezavi.

Obiskovalci so lahko na zunanji površini obiskali ekološko tržnico, kjer so se predstavile Ekološke kmetije. Na voljo so bile ekološke moke, žita, čaji, zelišča, vino, testenine, med, meso in mlečni izdelki, poskusili so lahko tudi različne veganske ekološke jedi. Poleg tega so se lahko preizkusili tudi v metanju podkev in na ekološki učni poti spoznali ekološko kmetovanje, evropske sklade in zmanjšanje količin odpadne hrane. Pripravljenih je bilo šest ekoloških postaj, kjer so se lahko veliko naučili, zabavali in na koncu tudi poskusili enega od mnogih ekoloških izdelkov.

Popoldan je sledil kulinarični dogodek, na katerem so sodelovali Luka Jezeršek ter udeleženca  10. sezone oddaje Masterchef Luka Pangos in Jure Pavlič. Zmagovalci nagradne igre so lahko v delavnici treh kuharskih mojstrov pripravi ekoloških ajdovih krapcev.

Ekološki dan se bo končal s snemanjem podcasta Underdog. Gost bo zmagovalec 10. sezone oddaje Masterchef Luka Pangos.