Skoči do osrednje vsebine

Izjemno uspešno Stičišče znanosti in gospodarstva na Mednarodnem sejmu obrti in podjetništva v Celju

V okviru 56. Mednarodnega sejma obrti in podjetništva v Celju (MOS 2024), ki je potekalo od 18 do 22. septembra 2024, je bilo tudi letos na ogled Stičišče znanosti in gospodarstva kot projekt Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Na enem mestu so bile predstavljene vrhunske tehnologije, inovacije in izdelki z različnih področij, kot so mehatronika, avtomatika, robotika, profesionalna elektronika, energetika, informacijska tehnologija, bionika, nanotehnologija, vesoljske tehnologije in drugo. Vsako leto je Stičišče deležno velikega zanimanja obiskovalk in obiskovalcev, predvsem študentk in študentov ter dijakinj in dijakov.

Predstavitev, ki jo v okviru Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije že nekaj let vodi Janez Škrlec, je bila letos fokusirana tudi v smeri digitalizacije, digitalne transformacije, novih poslovnih modelov in Industrije 4.0, prihajajoče Industrije 5.0 in Družbe 5.0. Prvič je sodelovala Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) in Inštitut informacijskih znanosti Maribor (IZUM), skupno pa več kot 20 sodelujočih institucij in podjetji. Predstavljenih je bilo več kot 50 inovacij.

Stičišče znanosti in gospodarstva je priložnost za promocijo dosežkov slovenske znanosti in za intenzivnejše sodelovanje med znanstveno in gospodarsko sfero, na ogled pa ponuja tudi primere dobre prakse dosedanjega sodelovanja. Letos je zajemalo predstavitve novih tehnologij, novih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij ter novodobnih poklicev in sodobnih izobraževalnih programov. Usmerjeno je bilo predvsem na področje mikro, bio in nanotehnologij, bionike, ter vesoljskih tehnologij. Svoje delo in znanstvena dognanja so predstavile poglavitne slovenske raziskovalne in izobraževalne institucije ter visokotehnološka podjetja.

Stičišče znanosti in gospodarstva je na MOS 2024 prejelo kar tri priznanja. Zlato priznanje Celjskega sejma Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije po zaslugi inovacije - bionske glave kot tehnološke platforme Janeza Škrleca. Srebrno priznanje Celjskega sejma je prejela Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Posebno priznanje za bionsko glavo kot inovacijo in tehnološko platformo pa je Janezu Škrlecu podelila še Mestna občina Celje.

Na Stičišču znanosti in gospodarstva so sodelovali: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru; Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani; Kemijski inštitut; Institut Jožef Stefan; ARIS; Slovensko inovacijsko stičišče, Evropsko gospodarsko interesno združenje (SIS EGIZ);  Center odličnosti NAMASTE in Nanocenter; Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo Zdravje in medicina; Visoka strokovna šola za bioniko na Ptuju; IZUM ter visokotehnološka podjetja: Skylabs d. o. o, Inea d. o. o, Makro team d. o. o, Dobre rešitve d. o. o, PS d. o. o. iz Logatca, Miel Elektronika d. o. o, RLS d. o. o, Bucik d. o. o; odcepljena podjetja Mycol d. o. o, NANOTUL d. o. o in številni drugi.