Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prišla na 31. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je danes želela udeležiti 31. nujne seje Komisije za nadzor javnih financ z namenom, da pojasni delovanje mehanizma za izposojo računalniške opreme za socialno najšibkejše.

Ker Komisija za nadzor javnih financ ni bila sklepčna, ministrica na seji ni mogla sodelovati, saj v skladu z 52. členom Poslovnika Državnega zbora, nesklepčna seja ne more potekati. To, da je seja, ne glede na nesklepčnost, še vedno potekala, je kršitev poslovnika. Posledično to pomeni, da so vsi sprejeti sklepi neveljavni.

Na seji je ministrica želela pojasniti, da so bili prenosni računalniki za socialno najšibkejše nabavljeni po popolnoma enakem postopku javnega naročila, kot računalniška oprema za celotno državno upravo, ki se nabavlja že več kot dvajset let. Javno naročilo je v skladu s sporazumom med ministrstvi izvedlo Ministrstvo za javno upravo.

Prav tako je želela ponovno poudariti, da namestitev zadnje verzije operacijskega sistema in programov za delo ni dodaten oziroma nov strošek. Že od sprejetja Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti in še pred nakupom računalnikov je bilo prevideno, da se bo na prenosne računalnike namestil odprtokodni operacijski sistem s programi za delo, kar smo tudi že komunicirali od začetka projekta. V ta namen je bila tudi določena zakonska pristojnost Ministrstva za digitalno preobrazbo, da izvaja logistične in strokovno-tehnične naloge, dokler so računalniki v lasti države. Ministrstvo torej skrbi tudi za vzdrževanje računalnikov po preteku tovarniške garancije.

Računalniki iz prvega in večine drugega poziva so že pri končnih uporabnikih. Računalniki iz tretjega poziva bodo razdeljeni jeseni. Računalnik, opremljen z operacijskim sistemom in programi, upravičenec prejme takoj, ko postane njegova odločba o pravici do dodelitve pravnomočna.

Na koncu tudi dodajamo, da smo do danes prejeli skoraj 17.000 vlog socialno najšibkejših, kar pomeni, da je računalnikov še premalo za vse potrebe.