Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo si prizadeva za ustrezne bivalne pogoje medvedov v ujetništvu

Glede na aktualno dogajanje v zvezi z zadrževanjem medvedov v ujetništvu in nedavne evtanazije enega od njih, medveda Mitka, Ministrstvo za naravne vire in prostor v nadaljevanju podaja informacije v zvezi z doslej izvedenimi in načrtovanimi aktivnostmi, za katere je pristojno.
rjavi medved v naravi

rjavi medved (slika je simbolična) | Avtor: Pixabay

Medved Mitko je bil eden od zadnjih štirih medvedov, za katere so pristojne institucije izdale dovoljenje za bivanje v ujetništvu do njihove smrti, in sicer med letoma 2004 in 2006, še pred uveljavitvijo nove Uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Ta ne dovoljuje več, da bi v ujetništvu lahko zadrževali osebke, odvzete iz narave. Pristojne inšpekcije so njihovo veterinarsko stanje in bivalne pogoje pri skrbnikih kontrolirale.

V zadnjih nekaj mesecih, po nastopu mandata aktualnega ministra za naravne vire in prostor in pozivu mednarodne nevladne organizacije Štiri tačke, so bile aktivnosti na tem področju okrepljene, saj si trenutno vodstvo ministrstva prizadeva za ustreznejšo ureditev bivanja medvedov v ujetništvu, po potrebi tudi preselitve, če bivalni pogoji ali veterinarska oskrba ne bi bili ustrezni.

Inšpektorat za naravne vire in prostor je do nedavnega vodstvu Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) poročal, da so bivalni pogoji vseh štirih medvedov ustrezni. Dodatni podrobnejši pregledi pa so pri treh medvedih pokazali, da temu ni tako, zaradi česar so bili odrejeni ukrepi, ugotovljene nepravilnosti pa odpravljene.

Na MNVP smo v ponedeljek, 23. septembra 2024, žal prejeli informacijo, da je pretekli teden zaradi slabega zdravstvenega stanja, o čemer predhodno nismo bili obveščeni, veterinar izvedel evtanazijo medveda Mitka na Turistični kmetiji Abram. Po informacijah Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je bil razlog napredovano srčno popuščanje, ob posegu pa je bil prisoten tudi veterinarski inšpektor. Obvestilo nas je presenetilo, saj je veterinarska inšpekcija Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano doslej poročala, da je zdravstveno stanje medvedov dobro.

Inšpekcijski nadzori so se izvajali

Zadrževanje prostoživečih živalskih vrst v ujetništvu nadzirata tako Inšpektorat za naravne vire in prostor (IRSNVP) kot UVHVVR. Inšpektorji z rednimi in izrednimi nadzori vsa leta bivanja medvedov v ujetništvu nadzirajo bivalne razmere, veterinarji jim zagotavljajo veterinarsko oskrbo in preverjajo veterinarsko higienske razmere.

Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), UVHVVR in MNVP so se lani in letos skupaj s predstavniki mednarodne nevladne organizacije s področja zaščite živali nemško  Vier-pfoten (Štiri tačke), ki je opozarjala na domnevno neprimerne pogoje in slabo veterinarsko oskrbo medvedov v ujetništvu, večkrat srečali na sestankih. Predstavniki UVHVVR in Štirih tačk so tudi skupaj obiskali lokacije, kjer se v ujetništvu zadržujejo medvedi.

Imenovana bo strokovna komisija

Ministrstvo za naravne vire in prostor je konec novembra 2023 pozvalo obe inšpekciji za preveritev skladnosti zadrževanja rjavih medvedov v ujetništvu z izdanimi dovoljenji in veljavno zakonodajo ter v nadaljevanju od IRSNVP zahtevalo poročilo o ugotovitvah doslej opravljenih inšpekcijskih pregledov. Ministrstvo je zahtevano poročilo od inšpektorata prejelo ter inšpektorat pozvalo k dopolnitvi poročila, pa tudi k predložitvi protokola za odvzem medveda ter k pojasnilu glede še načrtovanih aktivnosti in ukrepov. Na poziv ministrstva se je inšpektorat odzval s poročilom, MNVP pripravlja odziv.

Ker na MNVP želimo ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo, bomo imenovali posebno strokovno komisijo, ki bo v skladu s pristojnostmi izvedene inšpekcijske postopke pregledala ter pripravila poročilo o ustreznosti izvedenih aktivnosti in predlaganih ukrepih za učinkovito izvajanje zakonodaje na področju zagotavljanja ustreznih bivalnih razmer ter oskrbe živali prostoživečih vrst v ujetništvu.