Skoči do osrednje vsebine

Narejen pomemben korak k pravičnejšim mednarodnim davčnim sporazumom

Slovenija je podprla izvajanje pravila obdavčenosti po drugem stebru (angleško Multilateral Convention to Facilitate the Implementation of the Pillar Two Subject to Tax Rule – MLI STTR), ki se mu je s podpisom Večstranske konvencije za lažje izvajanje pravila zavezalo devet držav. Podpis predstavlja pomemben korak k pravičnejšim mednarodnim davčnim sporazumom, predvsem za države v razvoju.

Devet jurisdikcij (Barbados, Belize, Benin, Zelenortska Republika, Kongo, Indonezija, Romunija, San Marino in Turčija) je včeraj podpisalo večstransko konvencijo, ki omogoča hitro implementacijo pravila STTR. Cilj pravila je preprečiti prenizko obdavčitev dohodka po najnižjih stopnjah ali pa izogib obdavčitvi zaradi razlik v davčnih režimih med državami. Pravilo tako zagotavlja, da bodo države prejemale pravičen delež davčnih prihodkov iz čezmejnih plačil.

Pravilo STTR omogoča državam v razvoju, da zahtevajo vključitev pravila v dvostranske davčne sporazume z razvitimi državami, kadar nominalne stopnje davka na dohodek za določene dohodke v teh državah padejo pod 9 odstotkov. To omogoča dodatno obdavčitev za zaščito davčne osnove držav v razvoju, ki pogosto izgubljajo prihodke zaradi nizke ali ničelne obdavčitve izhodnih plačil. Je del širšega paketa pravil, ki vključuje globalno minimalno obdavčitev večnacionalnih podjetij. To pravilo ima prednost pred drugimi v tem paketu, saj je posebej zasnovano za zaščito davčne osnove držav v razvoju, ki so na tem področju pogosto ranljivejše.

Dogodka ob podpisu Večstranske konvencije se je udeležila tudi Slovenija in ob robu dogodka podpisala izjavo o podpori glede izvajanja pravila obdavčenosti po drugem stebru. V imenu Slovenije je izjavo podpisal vodja slovenskega stalnega predstavništva pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) v Parizu Peter Ješovnik.

Generalni sekretar OECD Mathias Cormann je ob tem poudaril, da bodo države v razvoju s tem instrumentom lažje zaščitile svoje davčne interese in pridobile več prihodkov, kar bo pripomoglo k bolj pravičnemu in učinkovitemu globalnemu davčnemu sistemu. »Današnja slovesnost je nadaljnji pomemben mejnik pri izvajanju dvostebrne rešitve (angleško Two-Pillar Solution) za stabilizacijo globalne davčne ureditve, zmanjšanje spodbud za preusmerjanje dobička, omejevanje škodljive davčne konkurence in povečanje davčnih prihodkov za vlade po vsem svetu.«