Skoči do osrednje vsebine

Opozorilne karte verjetnosti pojavljanja zemeljskih in hribinskih plazov za območja 85-ih občin

Direkcija Republike Slovenije za vode je objavila podatke Opozorilne karte verjetnosti pojavljanja zemeljskih in hribinskih plazov v merilu 1:25.000 za območja 85-ih občin:
  • Opozorilna karta verjetnosti pojavljanja zemeljskih in hribinskih plazov SKUPNA – GeoZS 1:25.000,
  • Opozorilna karta verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov – GeoZS 1:25.000,
  • Opozorilna karta verjetnosti pojavljanja skalnih podorov – GeoZS 1:25.000,
  • Opozorilna karta verjetnosti pojavljanja drobirskih tokov – GeoZS 1:25.000
  • Terensko preverj,eni zemeljski in hribinski plazovi – GeoZS,
  • Sloj z letom izdelave opozorilnih kart in povezavami na poročila.

Podatki so rezultat večletnega dela Geološkega zavoda Slovenije, ki je potekalo v sodelovanju z Ministrstvom, pristojnim za vode, in Direkcijo Republike Slovenije za vode, tudi v sklopu projekta Zeleni slovenski lokacijski okvir (SLO4D).

Opozorilne karte prikazujejo le izvorna območja zemeljskih plazov, skalnih podorov in drobirskih tokov, ne pa tudi območij premeščanja in odlaganja zemeljskih mas. Objavljen sloj Terensko preverjeni zemeljski in hribinski plazovi – GeoZS je nastal ob izdelavi  Opozorilnih kart verjetnosti pojavljanja plazov. Ta sloj ne vsebuje vseh plazov, temveč le tiste, ki jih je Geološki zavod Slovenije preveril na terenu v času izdelave posamezne Opozorilne karte.

Podatki so dosegljivi za pregledovanje na Atlasu voda, za prenos na portalu eVode in na portalu Slovenski INSPIRE metapodatkovni sistem.

Objavljena je bila tudi Priloga 8 Splošnih smernic s področja upravljanja z vodami - Usmeritve za pripravo strokovnih podlag, okoljske, prostorske  ter projektne in druge dokumentacije na podlagi Opozorilnih kart verjetnosti pojavljanja zemeljskih in hribinskih plazov v merilu 1:25.000 in Opozorilne karte verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov v merilu 1:250.000. Priloga 8 podaja usmeritve za uporabo Opozorilne karte plazov v merilu 1:25.000 pri načrtovanju prostorskih ureditev na območjih, kjer obstaja možnost nastanka zemeljskih in hribinskih plazov. Vsebuje poglavje z usmeritvami za izdelavo dokumentacije v postopkih prostorskih aktov (DPN, OPN, OPPN) ter poglavje z usmeritvami za izdelavo dokumentacije v postopkih projektnih pogojev, vodnega soglasja in mnenja o sprejemljivosti gradnje z vidika upravljanja z vodami.

Del podatkovnih slojev je bil izdelan v okviru projekta SLO4D, ki ga delno financira Evropska unija.