Skoči do osrednje vsebine

Razpisanih 2,3 milijona evrov za spodbujanje povezovanja kmetov in odkupovalcev ekoloških proizvodov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: MKGP) je objavilo javni razpis za intervencijo IRP 12- regijski pristop povezovanja lokalnih proizvodov s poudarkom na ekoloških proizvodih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027, s katerim razpisuje 2,3 milijona evrov sredstev.

Podpora je namenjena sofinanciranju stroškov, ki nastanejo pri vzpostavitvi partnerstva kmetijskih gospodarstev, (v nadaljevanju: KMG) in odkupovalcev proizvodov,  upravljanju partnerstva ter pripravi in izvajanju načrta razvoja geografsko zaokroženega območja (v nadaljnjem besedilu: načrt). Namen podpore je spodbujanje povezovanja KMG v verigo od pridelovalcev, do predelovalcev, gostinskih ponudnikov, obratov javne prehrane in trgovin. Ministrstvo si z omenjenimi spodbudami prizadeva izboljšati prepoznavnost in izboljšati dodano vrednost lokalnih pridelkov in proizvodov z vključevanjem v znamke, kolektivne znamke oziroma sheme kakovosti EU. Intervencija bo z večjim vključevanjem ekoloških kmetij in z ustanovitvijo novih kratkih dobavnih verig prispevala tudi trajnostni proizvodnji in predelavi lokalnih proizvodov, k izboljšanju prenosa znanja med člani partnerstva, izboljšala pa se bo tudi ozaveščenost lokalne skupnosti o pomenu lokalne hrane.

Upravičenec do podpore je vodilni partner pogodbenega partnerstva, ki je član partnerstva in pravna oseba, ki ima sedež na definiranem geografsko zaokroženem območju in opravlja dejavnost, registrirano na ozemlju Republike Slovenije. Pogoji za pridobitev podpore so:

  • vzpostavljeno pogodbeno partnerstvo za izvajanje načrta, z opredeljenim vodilnim partnerjem in vključenim zahtevanim minimalnim številom članov partnerstva (vsaj 50 KMG in vsaj 5 članov partnerstva iz sektorja HORECA, obratov javne prehrane ali trgovin),
  • definirano geografsko zaokroženo območja, ki povezuje vsaj dve soležni občini na območju Republike Sloveniji,
  • izdelan načrt razvoja geografsko zaokroženega območja,
  • vzpostavljena nova oblika sodelovanja, oziroma bo vlagatelj aktivnosti, določene v načrtu, začel izvajati na novo.

Podprte aktivnosti v okviru intervencije so:

  • vodenje partnerstva in koordinacija načrta,
  • iskanje novih članov partnerstva in njihovo medsebojno povezovanje,
  • priprava in izvedba usposabljanj članov partnerstva,
  • aktivnosti, povezane z vzpostavitvijo oziroma razvojem znamke ali kolektivne znamke,
  • aktivnosti na področju skupnega trženja in iskanja novih tržnih poti,
  • priprava in izvedba dogodkov, na katerih se bo javnost ozaveščalo o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane, o znamkah ter o lokalnih proizvodih iz shem kakovosti.

Upravičeni stroški v okviru intervencije so:

  • stroški dela in kilometrine,
  • stroški izdelave načrta,
  • stroški usposabljanj in udeležbe na dogodkih,
  • stroški zunanjih storitev, kot so stroški razvoja in vzpostavitve celostne grafične podobe znamke ali kolektivne znamke,
  • stroški izgradnje spletne strani upravičenca,
  • stroški storitev povezanih z dostavo lokalnih proizvodov in stroški prenosa znanja znotraj partnerstva ali ozaveščanja lokalne skupnosti o lokalno pridelani hrani.

Upravičeni so tudi stroški naložb v objekte, stroški opreme, strojev, pohištva, stroški prevoznih sredstev in stroški materiala za skupno vizualno podobo lokalnih proizvodov.

Bistvene obveznosti upravičenca so:

  • v zastavljenih rokih mora izvesti aktivnosti iz načrta in letno poročati o izvedenih aktivnostih na podlagi kazalnikov za spremljanje procesa,
  • potrebno bo povečati število parterjev za najmanj 25 % glede na stanje ob vložitvi vloge na javni razpis,
  • KMG iz partnerstva morajo pridobiti pravico o uporabi znamke oziroma kolektivne znamke, registrirane na podlagi nacionalne zakonodaje, oziroma biti vključeni v izvajanje sheme kakovosti EU,
  • med člani iz pogodbenega partnerstva morajo biti sklenjene pogodbe o odkupu proizvodov oziroma pogodbe za izvedbo storitev, preverjala se bo tudi realizacija pogodb.

Podpora se dodeli v obliki nepovratnih sredstev. Najvišji znesek podpore na upravičenca v petletnem obdobju upravičenost do podpore znaša 460.000 evrov. Od tega se ob izdaji odločbe o pravici do sredstev dodeli podpora za izdelavo načrta, višini 20.000 evrov. Stopnja podpore za stroške dela znaša 80 odstotkov upravičenih stroškov in se lahko pod določenimi pogoji poveča za 10 oziroma 20 odstotkov. Stopnja podpore za upravičene stroške registracije znamke ali kolektivne znamke, naložbe v objekt, opremo, strojev, pohištva, prevoznih sredstev ali programske opreme pa znaša 65 odstotkov. Podpora se dodeli glede na dejansko nastale stroške, za določene stroške, kot so strošek izdelave načrta, stroški dela in kilometrine, pa se uporabljajo poenostavljene oblike stroškov, ki prinašajo večjo preglednost sistema izračunavanja podpor, ter prispevajo k poenostavitvi in zmanjšanju upravnega bremena, tako za upravitelja, kot za vlagatelje.

Sredstva se dodelijo z zaprtim javnim razpisom. Vnos vlog bo potekal elektronsko v informacijski sistem Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljevanju: ARSKTRP). Vloga na javni razpis se vloži na ARSKTRP v elektronski obliki, podpisana z varnim elektronskim podpisom s kvalificiranim potrdilom.

Vse potencialne vlagatelje vabimo, da podrobno preučijo objavljen javni razpis, Uredbo o izvajanju intervencije regijski pristop povezovanja lokalnih proizvodov s poudarkom na ekoloških proizvodih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 in Uredbo, ki ureja skupne določbe za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027, ki natančneje določata pogoje in način dodelitve sredstev. 

Oddaja vlog na javni razpis bo možna od 14. oktobra 2024, od 8. do vključno 20. decembra 2024, do 14. ure.