Skoči do osrednje vsebine

S projektom Aktivno inkluzivno za večjo vključenost invalidov v šport

Minister za šport Han in predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (Zveza ŠIS-SPK) Damijan Lazar sta danes podpisala pogodbo za izvedbo projekta Aktivno inkluzivno. S projektom želijo ministrstvo, Zveza ŠIS-SPK in Olimpijski komite Slovenije (OKS-ZŠZ) zagotoviti širše vključevanje invalidov v programe športne vadbe ter posledično njihovo vključenost v družbo.
1 / 3

Vse tri institucije se močno zavedajo pomena zdravega življenjskega sloga in pomena športa pri tem za vse posameznice in posameznike. Podpis pogodbe za izvajanje projekta »Aktivno inkluzivno – socialna vključenost invalidov na področju športa v obdobju 2024 – 2028« je potekal na dan, ko obeležujemo dan slovenskega športa, s katerim praznujemo gibanje in aktivnost. Sogovorniki so se na novinarski konferenci strinjali, da je redna vadba za ohranjanje in krepitev zdravja pomembna za celotno populacijo. Še posebej pa sta šport in telesna dejavnost pomembna za invalide. S pomočjo projekta bodo razvijali nove aktivnosti, ki bodo invalidom omogočile še boljše in pestrejše življenje, vključenost v družbo ter lahko tudi učinkovitejšo rehabilitacijo oziroma resocializacijo.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ob tem dejal, da je vesel in ponosen, da s projektom začenjajo prav na Dan slovenskega športa: »Projekt ima prav posebno poslanstvo – z vključevanjem invalidov v športne programe želimo vzpostaviti odlične sistemske podlage za trajno vključevanje invalidov v šport in družbo. Projekt izhaja iz preprostega, a močnega prepričanja, da je šport za vse in vsakogar«. Minister Han je izrazil prepričanje, da bo ta projekt omogočil tudi tistim invalidnim osebam, ki še razmišljajo o vstopu v svet športa, da se vključijo v športne dejavnosti: »Morda bodo v prihodnje prav oni postali dobitniki olimpijske medalje. Prepričan sem, da se bo projekt meril predvsem v spremembah, ki jih bomo ustvarili skupaj. Vključevanje invalidov v šport ni le ustvarjanje enakih priložnosti, temveč gradnja močnejše, bolj povezane družbe, kjer vsak posameznik šteje in prispeva na svoj način. Prav zato projekt predstavlja velik korak naprej k bolj vključujoči in enakopravni družbi, kjer ima vsak posameznik priložnost, da se udejstvuje v športu in s tem izboljša kakovost svojega življenja.«

Predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite Damijan Lazar je poudaril: »Na Zvezi ŠIS-SPK si že vrsto let prizadevamo vključevati invalide različnih starostnih skupin v šport in gibalne dejavnosti. Mnogokrat smo se srečali s preprekami, povezanimi predvsem s pomanjkanjem možnosti za invalide.« Izpostavil je pomanjkanje strokovnega kadra, ki bi lahko izvajal program, slabo razvejanost ponudnikov vadbe, premalo inkluzije. »S projektom, ki ga bomo izvajali v prihajajočem obdobju ob podpori ministrstva, nameravamo razviti nove programe, izvajati aktivnosti razpršeno v lokalnih okoljih in dolgoročno vplivati na razvoj športa invalidov. Prepričani smo, da bomo uspešno realizirali zastavljene cilje, v času trajanja projekta vključili najmanj 1000 na novo redno športno dejavnih invalidov in vzpostavili mrežo sodelujočih organizacij na nacionalni, regionalni in lokalni ravni.« Posebej je izpostavil pomen sodelovanja s konzorcijskim partnerjem OKS-ZŠZ: »Skupaj bomo delovali predvsem na področju integracije športa invalidov v obstoječe strukture športa. Svetovne smernice so namreč zelo jasne in šport invalidov se uspešno integrira in vključuje v panožne zveze ter tudi v društva in klube. To pa je skladno tudi z našimi skupnimi smernicami in strategijami, saj želimo družbo narediti inkluzivno, odprto, z enakimi možnostmi za vse.«

Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez mag. Miran Kos je izpostavil skupno željo s projektom doseči čim večjo vključenost in integracijo invalidov v družbo skozi šport: »A področje športa invalidov v Sloveniji potrebuje dodatne spodbude, ki bodo omogočile ustrezne prostorske, organizacijske in kadrovske kapacitete, da bi se položaj invalidov na področju socialne vključenosti invalidov lahko konkretno izboljšal. Projekt »Aktivno inkluzivno« predstavlja prav to dodatno spodbudo, saj bo zagotovil celovito podporo razvoju športa invalidov in vzpostavil mrežo organizacij, strokovnjakov in programov, namenjenih invalidom.« OKS-ZŠZ bo s pomočjo in preko svojih članic spodbujal prilagajanje panožnih športnih programov invalidom, pri čemer bo ena izmed prioritet vključitev športa invalidov v delovanje in aktivnosti nacionalnih panožnih športnih zvez ter lokalnih športnih organizacij. »Pred nami je odgovorna naloga in hkrati izjemna priložnost za Slovenijo in OKS-ZŠZ ter Zvezo ŠIS-SPK, da skupaj s svojimi članicami preko športa zagotovimo boljšo socialno vključenost invalidov v družbo, posledično pa tudi integracijo športa invalidov v športne organizacije na nacionalni, regionalni in lokalni ravni,« je sklenil mag. Kos.

Pomen projekta za nadaljnje vključevanje invalidov v šport in družbo nasploh je izpostavil tudi predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in član Državnega sveta RS Dane Kastelic: »Podpis pogodbe projekta je zagotovo zgodovinski za ZŠIS – SPK kot nosilca, predvsem pa pomeni preboj za invalide, ki imajo lahko v prihodnje perspektivno tekmovalno prihodnost v športu invalidov. To bo idealna priložnost, da tudi mladi invalidi dobijo možnost in priložnost, da se vključijo v sistemsko vodeno vadbo strokovnjakov seveda po funkcionalni sposobnosti posameznika.« Izpostavil je vlogo staršev in družin, ki imajo ob nastanku invalidnosti največjo skrb za svojega otroka ali drugega družinskega člana predvsem za medicinsko rehabilitacijo: »Vse storijo za odlično diagnostiko in raznovrstne terapije. V veliki meri pa se pozabi na invalidovo socialno rehabilitacijo in mrežo, ki si jo mora vzpostaviti sam za nadaljnje kakovostno življenje. Ta del pa lahko vsak invalid izpopolni preko športa še posebej, če mu je dostopna organizirana vadba in v nadaljevanju podpora na tekmovanjih.« Zaključil je z apelom vsem družinam, svojcem, ki imajo v svojih sredinah invalida, prav tako pa tudi z apelom samim invalidom, da se čim hitreje vključijo v inkluzivni program ter posledično veliko naredijo za svojo prihodnost aktivnega in zdravega posameznika kljub svoji invalidnosti.

O projektu Aktivno inkluzivno

Projekt bo delno financiralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, in sicer iz Evropskega socialnega sklada (ESS) in sredstev proračuna Republike Slovenije. Za aktivnosti projekta Aktivno inkluzivno, ki se bodo izvajale do konca leta 2028, bo namenjenih 5.000.882 evrov. Glavni cilji projekta so čim širše vključevanje invalidov v programe športne vadbe, vzpostavitev mreže ponudnikov redne vadbe za različne ciljne skupine invalidov, dvig prepoznavnosti športa invalidov z namenom socialnega vključevanja ciljne skupine v družbo ter razvoj novih programov športa invalidov, njihova vključitev v nacionalni program športa, vzpostavitev regijske razpršenosti in dostopnosti programov, zagotoviti ustrezen strokovni kader za delo na področju športa invalidov in nakup specialne opreme.

Aktivnosti projekta so razdeljene v več sklopov, izvajala pa jih bosta konzorcijska partnerja Zvezo ŠIS-SPK in OKS-ZŠZ.

Pričakujemo, da bomo preko projekta:

  • Vzpostavili nove programe, ki smo jih poimenovali ABC program športa za invalide. Ti programi se bodo izvajali v vseh 12 statističnih regijah Slovenije. Izvajalci pa bodo regijski koordinatorji, ki bodo imeli nalogo tudi na področju vzpostavljanja mreže izvajalcev vadbe za invalide ter evidentiranje vadbenih programov in možnih vadbenih površin za šport invalidov na regionalni ravni in v lokalnem okolju.
  • Usposobili oziroma do-usposobili predvidoma 350 športnih delavcev za delo z invalidi, saj je na terenu na tem področju velik manko. Regijske pisarne OKS-ZŠZ bodo pomagale vtirati pot regijskim koordinatorjem za šport invalidov ter tako na lokalni ravni pripomogle k vzpostavitvi pogojev za umestitev in izvajanje vadbenih programov za invalide po celotni Sloveniji.
  • V redne vadbene 60 urne programe tekom projekta skupno vključili najmanj 1000 invalidov različnih starostnih skupin in vrst invalidnosti.