Skoči do osrednje vsebine

Sledi cezija na Norveškem in Švedskem

Uprava za jedrsko varnost (URSJV) je bila prek enotnega sistema za izmenjavo podatkov v primeru izrednih dogodkov (angleško Unified System for Information Exchange in Incidents and Emergencies - USIE) obveščena, da so na Norveškem in Švedskem zaznali zelo nizke ravni radioaktivnega izotopa cezija (Cs-137).

Na Norveškem so v tednu med 2. in 8. septembrom 2024 na merilnih napravah zaznali rahlo povišanje cezija na petih merilnikih radioaktivnosti zraka. Gre za zelo nizke ravni radioaktivnosti, ki nimajo posledic za zdravje ljudi ali okolje. Podobno zelo nizke ravni cezija so med 30. avgustom in 9. septembrom zaznali tudi na šestih merilnikih radioaktivnosti zraka Švedskem.

Takoj po odkritju je URSJV naročila dodatne meritve radioaktivnosti zraka v Sloveniji, z namenom preveriti morebitni vpliv tudi v Sloveniji ter dodatno spremljati ravni in razširjanje radioaktivnih snovi. Izmerjene vrednosti radioaktivnosti v zraku niso pokazale nobenega odstopanja od običajnih, tako za Cs-137 kot tudi za druge radionuklide, kar pomeni, da vpliva na ozemlje in prebivalstvo Slovenije ni bilo.

URSJV zelo pozorno spremlja tudi rezultate meritev iz drugih evropskih držav in bo še naprej spremljala stanje ter po potrebi obveščala javnost in strokovne institucije o ugotovitvah.