Skoči do osrednje vsebine

Visoki teden v New Yorku v znamenju zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu

V New Yorku poteka tako imenovani visoki teden, ko se na sedežu Organizacije združenih narodov (OZN) zberejo voditelji z vsega sveta. Uvertura 79. zasedanja Generalne skupščine OZN, ki se uradno začne 24. septembra 2024, je bil Vrh za prihodnost, kjer so voditelji sprejeli Pakt za prihodnost in se zavezali k promociji mednarodnega miru in varnosti ter uresničevanju trajnostnih razvojnih ciljev.
Ministrica in predsednik vlade sedita za omizjem Slovenije

Ministrica Fajon in predsednik vlade Robert Golob na Vrhu za prihodnost | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Zasedanje Generalne skupščine, ki se ga udeležujeta predsednik vlade Robert Golob in podpredsednica vlade ter ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, sicer poteka v ozračju zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu.

»V tednu, ko se svetovna diplomacija zbere na sedežu OZN, smo priča dodatnemu zaostrovanju razmer na Bližnjem vzhodu. Novi vojaški napadi in nove smrtne žrtve so izjemno zaskrbljujoči, saj se zdi, da se približujemo točki nevarne zaostritve. Zato Slovenija poziva k zadržanosti in premirju, pozivamo k spoštovanju mednarodnega prava in dialogu. Libanon ne sme postati naslednja Gaza. Kot predsedujoča Varnostnemu svetu OZN bomo naredili vse, kar je v naši moči, da prispevamo k umiritvi razmer. Že konec tedna predsedujem razpravi Varnostnega sveta na temo Bližnjega vzhoda in to bo naslednja priložnost, da slišimo različna stališča in odigramo konstruktivno vlogo,« je povedala ministrica Fajon.

ministra sedita in govorita

Ministrica Tanja Fajon in zunanji minister Bahrajna Abdullatif bin Rashid Al Zayani | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

O naporih različnih akterjev glede umiritve razmer in uresničitve rešitve dveh držav se je ministrica Fajon pogovarjala z zunanjima ministroma Bahrajna in Egipta ter z ministrico za mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov. Bližnji vzhod je ob ruski agresiji na Ukrajino tema srečanja zunanjih ministrov EU, ki poteka v New Yorku. »EU mora ostro obsoditi izraelske napade na Libanon, ki zahtevajo številne civilne žrtve in vodijo v nevarno zaostrovanje razmer v regiji. EU izgublja verodostojnost, če ni sposobna Izraela pozvati k spoštovanju mnenja Meddržavnega sodišča o nezakoniti okupaciji in slediti s priznanji Palestine,« je ob robu srečanja zunanjih ministrov povedala ministrica Fajon.

Ministrica je sodelovala tudi na srečanju predsednika vlade Roberta Goloba z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom, ki je pohvalil vlogo Slovenije in se ji zahvalil za usklajeno zunanjo politiko, temelječo na gradnji mostov. Povedal je, da Slovenija s svojim odličnim delom v Varnostnem svetu OZN izjemno prispeva k pomembnejši vlogi EU v svetu.

ministrica s predstavniki držav Zelene skupine

Ministrica Tanja Fajon je gostila srečanje Zelene skupine | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Fajonova je ob robu 79. zasedanja Generalne skupščine OZN gostila srečanje Zelene skupine, ki je bila ustanovljena na pobudo Slovenije leta 2009. Ministri in visoki predstavniki skupine - poleg Slovenije so v njej še Islandija, Kostarika, Singapur, Združeni arabski emirati in Zelenortski otoki - so razpravljali o podnebnih in okoljskih izzivih, njihovi vlogi pri podpiranju družbe, ko gre za zeleno in pravično tranzicijo, ter zaščiti človekove pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja. Podnebje, mir in varnost je tudi eden izmed prednostnih tematskih sklopov slovenskega predsedovanja Varnostnemu svetu.

Zvečer bo ministrica Fajon gostila srečanje ministrov aktualnih in prihajajočih izvoljenih oziroma nestalnih članic Varnostnega sveta OZN. Ministrske kolege bo pozvala k nadaljevanju intenzivnega sodelovanja in usklajevanja, saj vloga nestalnih članic postaja čedalje bolj ambiciozna in vidna. Slednje ponazarja tudi dejstvo, da je prva resolucija Varnostnega sveta po 7. oktobru lani (resolucija 2782), ki je pozvala k premirju, nastala ravno na pobudo izvoljenih članic, vključno s Slovenijo.