Skoči do osrednje vsebine

Zaključek oddaje vlog v okviru Tehnološke posodobitve namakalnih sistemov za več uporabnikov (IRP14)

Višina razpisanih nepovratnih sredstev za 1. javni za intervencijo Tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom (IRP14), je znašala 5.000.000 evrov.

Predmet javnega razpisa je bila podpora, namenjena tehnološkim posodobitvam namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom, ter oroševalnih sistemov za protislansko zaščito, vključno z ureditvijo vodnega vira v skladu s predpisi, ki urejajo kmetijska zemljišča, in s predpisi, ki urejajo gradnjo objektov.

Javni razpis je bil objavljen 28. junija 2024, vnos vlog v elektronski sistem pa je potekal od 22. julija 2024 od 8. ure do vključno 20. septembra 2024 do 14. ure.

Oddanih je bilo 5 vlog, s katerimi so vlagatelji zaprosili za 4.999.307,10 evra.  

Z razpisom se je krepila aktivnost na področju izboljšanja delovanja tehnološko zastarelih namakalnih sistemov ter znižanje porabe vode za namakanje kmetijskih zemljišč na obstoječih namakalnih sistemih.

Iz tega vidika je bil upravičen strošek povezan z naložbo v tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, tehnološke posodobitve oroševalnih sistemov za protislansko zaščito, ureditev vodnega vira in ureditev transformatorske postaje za potrebe črpališča za namakanje kmetijskih zemljišč.

Do podpore so upravičeni stroški naložb, ki so nastali po oddaji vloge na javni razpis do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev.

Delež sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja znaša 33,9 odstotka, delež sredstev iz proračuna Republike Slovenije pa znaša 66,1 odstotka.