Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija odobrila državno pomoč ribičem zaradi oviranega gospodarskega ribolova

V petek, 13. septembra 2024, je Evropska komisija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvestila, da je shema pomoči »Nadomestilo za izpad dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova«, združljiva z notranjim trgom. Upravičenci lahko vlogo vložijo do ponedeljka, 30. septembra 2024.
Pogled na ribiško plovilo na morju.

Ribiško plovilo. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Shema ureja nadomestilo za izpad dohodka za imetnike dovoljenja za gospodarski ribolov pod pogoji Zakona o spremembah Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške (ZUVRAS-C).

Pogoj za dodelitev nadomestila je med drugim tudi, da je bilo za ribiško plovilo, navedeno v dovoljenju za gospodarski ribolov, v koledarskem letu, za katero se vlaga vloga za nadomestilo, oddanih najmanj 20 ladijskih dnevnikov in da je bilo z njim ulovljenih najmanj 500 kilogramov rib.

Upravičenci, ki so utrpeli izpad dohodka zaradi oviranega gospodarskega ribolova, morajo vložiti  vlogo najpozneje do 30. septembra 2024. Vloga se vloži za posamezno ribiško plovilo za preteklo koledarsko leto na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki odloča o vlogi. Ribiči lahko vloge pošljejo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za hrano in ribištvo, Sektor za ribištvo, Dunajska 22, 1000 Ljubljana, in sicer:

  • z navadno pošto, dostavljeno na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do vključno 30. septembra 2024,
  • poslana s priporočeno pošto do vključno 30. septembra 2024, pri čemer se upošteva datum na poštnem žigu,
  • v elektronski obliki na naslov gp.mkgp@gov.si, do vključno 30. septembra 2024 do 24:00 ure,
  • oddana v vložišče Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (glavna pisarna) do vključno 30. septembra 2024.