Skoči do osrednje vsebine

Nadaljevanje predstavitve cenitev in postopkov po sprejetih sklepih o odstranitvi objektov

23. in 24. septembra 2024 sta vodja Službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic in državni sekretar Jure Leben s sodelavci nadaljevala predstavitve cenitev in nadaljnjih postopkov po sprejetih sklepih vlade o odstranitvi objektov v skladu s 151.a členom Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) v javno korist.

Opravljeno je bilo šestintrideset pogovorov z lastniki oziroma upravičenci, v katerih so bile predstavljene cenitve objektov glede katerih imajo lastniku čas, da okvirno v desetih dneh postavijo morebitna vprašanja, zahtevajo dodatne informacije ali opozorijo na morebitne pomanjkljivosti v cenitvah. Na njihove pripombe in vprašanja pripravijo konkretne odgovore cenilci, ki so cenili posamezni objekt. Po prejetih odgovorih cenilcev in po prejemu pisne potrditve s strani lastnika, služba cenitev preda D.S.U., družbi za svetovanje in upravljanje, d.o.o. (DSU), ki pripravi pogodbo in poskrbi za vse formalne postopke za prevzem nepremičnine in posredovanje pogodbe z vso dokumentacijo Ministrstvu za naravne vire in prostor, ki zagotovi izplačilo odškodnine. Cenitve bodo končane predvidoma do konca oktobra 2024. Do danes pa je bilo podpisanih 18 pogodb z upravičenci, ki so se vsi odločili za odškodnine. Po izvedbi zadnjih formalnosti bodo pogodbe poslane v izplačilo.

Na podlagi dosedanjih pogovorov se največji del upravičencev odloča za odškodnine in lastno nadomestitveno gradnjo, saj imajo na ta način možnost, da si ustvarijo novi doma v skladu z njihovimi specifičnimi željami in potrebami. Včeraj je na podlagi uspešno zaključenega postopka lokacijske preveritve eden od upravičencev že pridobil gradbeno dovoljenje za nadomestni stanovanjski objekt in gospodarsko poslopje. Lokacijsko obravnavo je v okviru postopka lokacijske preveritve vodila in usmerjala ter v skladu z Zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev pripravila zapisnik lokacijske obravnave Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih.

Služba bo v naslednjih tednih intenzivno nadaljevala z vsemi zastavljenimi aktivnostmi.