Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na sejah vladnih odborov je vlada prerazporedila sredstva iz naslova kupnin za povečanje namenskega premoženja Slovenskega podjetniškega sklada ter sprejela odgovor na pobudo Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za sodelovanje predstavnika Državnega sveta - zastopnika interesov kmetov pri pripravi nacionalnega načrta za obnovo narave na podlagi Uredbe EU o obnovi narave.

Prerazporeditev sredstev iz naslova kupnin za povečanje namenskega premoženja Slovenskega podjetniškega sklada

Na današnji seji odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije prerazporedila sredstva iz naslova kupnin v višini 258.332,99 evra za povečanje namenskega premoženja Slovenskega podjetniškega sklada (SPS). Ta jih bo namenil predvsem za lastniško financiranje mladih inovativnih podjetij s potencialom hitre rasti.

Zakon o uporabi sredstev, pridobljenih iz naslova kupnine na podlagi zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij (ZUKLPP) ob prodaji premoženja, določa višino sredstev za posamezne namene. Kupnine za razvoj malega gospodarstva so razporejene SPS v višini 9,5 odstotka.

Na podlagi ZUKLPP in sklepa Vlade Republike Slovenije z dne 28. 9. 1995 Družba za svetovanje in upravljanje, kvartalno nameni sredstva od prodaje premoženja v proračun Republike Slovenije. Ministrstvo za finance pa je s sklepom razporedilo sredstva iz naslova kupnin za povečanje namenskega premoženja SPS.

Namensko premoženje sklada se bo povečalo za 258.332,99 evra, ki jih bo sklad namenil predvsem za lastniško financiranje mladih inovativnih podjetij s potencialom hitre rasti, ki bodo opredeljena kot strateška v nastajajoči nacionalni start-up strategiji. Trenutne analize in globalni trendi nakazujejo, da imajo največji potencial rasti zagonska podjetja na področju spodbujanja krožnega gospodarstva, trajnostnostnih poslovnih modelov in vpeljevanja digitalnih inovacij, vključno z dvigom spretnosti zaposlenih.

Vir: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Sodelovanje zastopnika interesov kmetov pri pripravi nacionalnega načrta za obnovo narave

Vlada je na odboru sprejela Odgovor na pobudo Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za sodelovanje predstavnika Državnega sveta - zastopnika interesov kmetov pri pripravi nacionalnega načrta za obnovo narave na podlagi Uredbe EU o obnovi narave.

Vlada odgovarja, da Uredba EU o obnovi narave dopušča državam članicam, da načrtujejo potrebne ukrepe na nacionalni ravni ter tako ustrezno upošteva interese vseh deležnikov in področij, vključno s kmetijstvom ter dejavnostmi kmetov, ki potrebujejo zdrava tla in bogato biodiverziteto za varno in kvalitetno preskrbo s hrano. Države članice se v okviru izvajanja Uredbe EU o obnovi narave ter pri pripravi nacionalnega načrta za obnovo odločijo, na katerih površinah bodo uvajale ukrepe obnove.

Deležniki v Sloveniji in EU so bili v proces sprejemanja omenjene uredbe vključeni na več ravneh, med drugim tudi v okviru tehničnih delovnih skupin ter na javni predstavitvi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Vlada pa se glede izvajanja Uredbe EU o obnovi narave, ki vključuje pripravo nacionalnega načrta za obnovo narave, zaveda pomembnosti medsektorskega sodelovanja z vsemi deležniki, vključno s predstavniki kmetijskih organizacij. Glede na pomembnost uresničevanja zavez, kot izhajajo iz Uredbe EU o obnovi narave, se Vlada zavzema, da se priprava nacionalnega načrta za obnovo narave pripravi na podlagi že sprejetih slovenskih strateških aktov, relevantnih strokovnih podlag in z upoštevanjem mnenj deležnikov.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je k aktivnemu sodelovanju pri pripravi nacionalnega načrta za obnovo narave na podlagi Uredbe EU o obnovi narave povabilo različne deležnike: predstavnike posameznih ministrstev in drugih institucij, kot so Zavod Republike Slovemnije za varstvo narave, Zavod za gozdove Slovenije, Direkcija Republike Slovenije za vode, in tako dalje.

V fazi priprave in razprave bomo k aktivnemu ter konstruktivnemu sodelovanju povabili zainteresirana interesna in strokovna združenja ter nevladne organizacije s področja varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, ribištva ter predstavnika Državnega sveta, zastopnika interesov kmetov.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor