Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva na navedbe v člankih na portalu Necenzurirano

Odziv Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije na navedbe v člankih na portalu Necenzurirano in na zahtevo SDS za sklic skupne nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost in mladino ter Odbora za finance.

V članku, objavljenem na portalu Necenzurirano 23. septembra, je navedena trditev, da bo Univerza na Primorskem za isti objekt plačala dvakrat več kot sedanji lastnik. Navedeno je tudi, da je Vlada na predlog Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije v začetku julija letos projekt uvrstila v Načrt razvojnih programov in s tem Univerzi na Primorskem zagotovila proračunska sredstva.

Navedba o dvakratnem preplačilu objekta absolutno ne drži.

Naj tudi omenimo, da je portal Necenzurirano šele po objavi članka 23. septembra, za pojasnila prosil Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, čeprav je preverjanje informacij osnova novinarske etike.

Objekt ni bil preplačan. Sedanji lastnik, od katerega bo Univerza na Primorskem kupila izdelan objekt na ključ, je kupil objekt v osnovnem stanju, zdaj ga bo prenovil in predelal (gradbena, obrtniška in inštalacijska dela) ter popolnoma notranje opremil (celotna oprema od opreme za sobe, kopalnice, hladilniki, pralni stroji in podobno). V objektu bo študentski dom. Univerza na Primorskem bo torej znesek 6,1 milijona evrov plačala za popolnoma prenovljen, predelan, opremljen študentski dom, v katerega se bodo lahko študenti takoj vselili. Primerjava med ceno za objekt, ki jo je plačal sedanji lastnik (objekt v osnovnem stanju), in objektom, ki ga bo prevzela Univerza na Primorskem (prenovljen, predelan, popolnoma obnovljen študentski dom), je torej povsem nesmiselna.

V članku primerjajo nakup objekta Barka v Kopru s primerom nakupa sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Gre za ponovno nepoznavanje primera. Pojasnili smo že, da Univerza na Primorskem ne kupuje objekta, ki ni v uporabnem stanju, ampak dokončan študentski dom. Kot drugo, kupec oziroma investitor je Univerza na Primorskem in ne ministrstvo. Dolžnost ministrstva je, da skrbi za investicije v visokem šolstvu in znanstveno-raziskovalni sferi, če institucije nimajo dovolj sredstev zanje. Institucije predlagajo možne investicije, predložijo dokumentacijo in če ministrstvo oceni, da je investicija upravičena in cenovno smiselna, predlaga uvrstitev v Načrt razvojnih programov. Pri konkretnem nakupu Barke 2 s strani Univerze na Primorskem je ob upoštevanju pomanjkanja ležišč odločitev za študentski dom upravičena, cena pa ustrezna.

Univerza na Primorskem je naročila lastno cenitev, naredila primerjavo cen na trgu, predstavniki Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije pa so si ogledali prostore. Univerza na Primorskem je tudi medijem poslala izčrpno poročilo o postopku cenitve in primerjave cen na trgu.

Odziv na zahtevo SDS za sklic skupne nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost in mladino ter Odbora za finance.

Stranka SDS je izkoristila članek, v katerem so navedeni zelo pomanjkljivi in zavajajoči podatki, za še en obračun z vlado. Bo pa seja priložnost za razjasnitev situacije.