Skoči do osrednje vsebine

Republika Slovenija povečala izdajo 10-letne obveznice z zapadlostjo marca 2034

Republika Slovenija je danes na mednarodnih kapitalskih trgih uspešno povečala izdajo 10-letne obveznico RS93 za 750 milijonov evrov, s kuponsko obrestno mero 3,000 odstotka in z zapadlostjo 10. marca 2034. Z dodatno izdajo je tako skupni izdani obseg obveznice RS93 povečala na 2,75 milijarde evrov.

Uspešnost transakcije je dokazal velik obseg povpraševanja s strani investitorjev, saj je končna višina knjige naročil presegla 3 milijarde evrov (vključujoč 150 milijonov povpraševanja organizatoric izdaje).

Slovenija je danes ob 10.22 objavila mandat za dodatno izdajo obveznice RS93 v referenčni višini, z namenom izvedbe transakcije v istem dnevu.

Takoj po objavi mandata se je odprla knjiga naročil investitorjev s cenovno usmeritvijo v območju 62 bazičnih točk (b. t.) razmika nad srednjim tečajem obrestne zamenjave (MS). Vlagatelji so se pozitivno odzvali na ponudbo in knjiga naročil je do 12.12 presegla dve in pol milijardi evrov (vključujoč 170 milijonov povpraševanja s strani organizatoric izdaje). To je omogočilo postavitev nove cenovne usmeritve na MS+60 b. t..  

Obseg naročil v knjigi je še naprej naraščal in ko je presegel 3,1 milijarde evrov (vključujoč 150 milijonov evrov povpraševanja s strani organizatoric izdaje), se je ob 13.19 določil končni razmik pri MS+56 b. t., ki je predstavljal ekvivalent ravni na sekundarnem trgu (to je brez premije ob novi izdaji).

Kakovostna in razpršena knjiga naročil investitorjev je ob zaprtju ob 13.45 presegla tri milijarde evrov (vključujoč 150 milijonov evrov povpraševanja s strani organizatoric izdaje). To je izdajatelju omočilo dodatno izdajo obveznice v višini 750 milijonov evrov ob 14.10.

Cena transakcije je bila določena ob 16.17, s takojšnjo razpoložljivostjo obveznice za trgovanje na sekundarnem trgu.

Obsežno povpraševanje in cena izdaje, ki je bila izenačena s ceno na sekundarnem trgu (brez premije ob novi izdaji), sta dejavnika, ki ponovno kažeta na izredno uspešno izvedbo transakcije za Slovenijo.

Organizatorice izdaje so bile banke Barclays (B&D), Deutsche Bank, Erste Group in J.P. Morgan.  

Geografska porazdelitev investitorjev
34 odstotkov Nemčija, Avstrija, Švica
26 odstotkov Združeno kraljestvo
13 odstotkov Južna Evropa
7 odstotkov Slovenija
6 odstotkov Centralna in Vzhodna Evropa
6 odstotkov Francija, Beneluks
5 odstotkov Skandinavija
3 odstotke Ostale države

Institucionalna porazdelitev investitorjev
54 odstotkov Banke / zakladnice
30 odstotkov Upravljavci skladov
11 odstotkov Centralne banke / uradne institucije
4 odstotke Skladi tveganega kapitala
1 odstotek Zavarovalnice / pokojninski skladi