Skoči do osrednje vsebine

Alpski teden 2024 letos ponovno v Sloveniji

V Novi Gorici še danes poteka tridnevno mednarodno srečanje Alpski teden, ki ga soorganizirajo vodilne alpske organizacije, predane varstvu gora in trajnostnemu razvoju. Srečanje poteka že dvajseto leto zapored, letošnji dogodki so združeni pod geslom Alpe v naših rokah.

Od prvega Alpskega tedna leta 2004, ki je bil izveden v Kranjski Gori, mineva 20 let in ponosni smo, da je dogodek ponovno v Sloveniji. Takšna obletnica je priložnost za pregled dosedanjih dosežkov in za razmislek o prihodnjih načinih sodelovanja. V tem času so imeli številni dosežki, pobude in politike ključno vlogo pri trajnostnem razvoju alpske regije.

Pestro dogajanje vse alpske konference bodo v treh dneh zaznamovali dogodki na temo biodiverzitete, podnebnih sprememb in kakovosti bivanja. Na včerajšnjih osrednjih predavanjih se je zbralo okoli 200 udeležencev, ki so razpravljali o temah, kot so podnebna nevtralnost in podnebna tveganja ter ohranjanje narave in biotska raznovrstnost. Med osrednjimi predavateljicami je bila tudi dr. Lučka Kajfež Bogataj. Zbrane sta uvodoma nagovorila generalna sekretarka Alpske konvencije Alenka Smerkolj in predsedujoči Stalnemu odboru Alpske konvencije mag. Emil Ferjančič iz Ministrstva za naravne vire in prostor.

V okviru dveletnega predsedovanja Alpski konvenciji dogodke finančno podpira tudi Ministrstvo za naravne vire in prostor. Potekajo različne delavnice, okrogle mize in ekskurzije ter nekaj spremljevalnih dogodkov. Na spletni strani dogodka je objavljenih več informacij in program Alpskega tedna 2024.