Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Črnčec nagovoril predstavnike organizacij na področju vojnih veteranov

V luči krepitve sodelovanja z nevladnimi organizacijami je Direktorat za vojne veterane in vojaško dediščino danes, 25. septembra, v sejni sobi generala Maistra na Ministrstvu za obrambo organiziral delovno srečanje z generalnimi sekretarji oziroma tajniki nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu na področju vojnih veteranov in katerih dejavnosti sofinancira Ministrstvo za obrambo.

Na začetku srečanja jih je nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec. Poudaril je, da imajo vojni veterani za ministrstvo velik pomen, zato podpiramo delovanje njihovih organizacij, v lanskem in letošnjem letu pa smo z namenom okrepljenega sodelovanja tudi povečali sredstva sofinanciranja. Predstavnikom nevladnih organizacij je dr. Črnčec predstavil tudi aktualne dejavnosti, ki potekajo na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski. Ob tem je izpostavil vlogo veteranskih organizacij in negovanja slovenske vojaške dediščine pri promociji vojaškega poklica ter privabljanju mladih v obrambni sistem.

Na srečanju so sodelovali predstavniki 12 veteranskih organizacij, in sicer Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), Zveze društev general Maister (ZDGM), Zveze policijskih veteranskih društev Sever (SEVER), Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske (TIGR), Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB), Zveze društev in klubov MORiS (ZMORiS), Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Veteranskega društva MORiS Kočevska Reka (VDMORiS), Društva vojnih veteranov Pekre - Ig 1991 (PEKRE-IG 1991), Zveze vojnih invalidov NOV v Trstu (ZVINOV Trst), Zveze koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora Celovec (ZKP Celovec) in Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljane in bivših ljubljanskih občin (Z-90-91). Srečanja se niso mogli udeležiti le predstavniki Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih 1991 (ZVISP91).

Glavni temi nadaljnjega pogovora predstavnikov nevladnih organizacij, ki delujejo na področju vojnih veteranov, z vodstvom Direktorata za vojne veterane in vojaške dediščine sta bili analiza javnega razpisa za sofinanciranje dejavnosti nevladnih organizacij v javnem interesu na področju vojnih veteranov za leto 2024 in usmeritve organizacijam glede priprave vlog za sofinanciranje v zvezi s prijavo na javni razpis za leto 2025, pri čemer je bil poudarek predvsem na časovni dinamiki in ključnih rokih, ki so pomembni za vse sodelujoče.

Udeleženci srečanja sedijo za mizami postavljenimi v obliki črke u, v veliki sejni dvorani.

Direktorat za vojne veterane in vojaško dediščino je na Ministrstvu za obrambo organiziral delovno srečanje z generalnimi sekretarji oziroma tajniki nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu na področju vojnih veteranov | Avtor: Vekoslav Rajh

1 / 2