Skoči do osrednje vsebine

Državni zbor potrdil novelo Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti

Državni zbor je včeraj sprejel novelo Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, ki geodetom z geodetsko izkaznico ponovno omogoča opravljanje določenih dejanj s področja geodezije. Sprememba zakona je bila potrebna zaradi ugotovitve Ustavnega sodišča, da je obstoječa ureditev področja opravljanja geodetske dejavnosti za poklicni profil geodetov, ki imajo geodetsko izkaznico, protiustavna.

Novela Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID) vrača poklicni skupini geodetov z geodetsko izkaznico položaj, kot so ga imeli pred 17. novembrom 2017, njihova pristojnost pa se nekoliko širi, in sicer pri tistih novih katastrskih postopkih, ki so z vsebinskega in tehničnega vidika zelo podobni postopkom, ki so jih že izvajali in so zanje tudi strokovno usposobljeni. Njihove poklicne naloge so navedene v novem 4. a členu ZAID:

  • inženirski del katastrskih postopkov na področju evidentiranja nepremičnin po Zakonu o katastru nepremičnin,
  • strokovno-tehnični postopki izvedbe geodetske izmere po Zakonu o državnem geodetskem referenčnem sistemu,
  • določene naloge po Gradbenem zakonu ter
  • izvedba tehnične posodobitve prostorskega izvedbenega akta po Zakonu o urejanju prostora.

Novela ZAID določa tudi način in pogoje opravljanja dejavnosti – geodet z geodetsko izkaznico lahko opravlja gospodarsko dejavnost v vseh z zakonom predpisanih pravnoorganizacijskih oblikah. 

Geodeta z geodetsko izkaznico vpiše Inženirska zbornica Slovenije (IZS) v imenik pooblaščenih inženirjev s poklicnim nazivom geodet z geodetsko izkaznico. Kot član IZS ima vse pravice in obveznosti člana in zanj veljajo smiselno enake pravice in obveznosti kot za pooblaščene inženirje.