Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva glede odvzema volkov iz narave z odstrelom na območju Jelovice in Pokljuke

V zvezi z nekaterimi odzivi v javnosti glede obvestil Lovskega društva Kropa o izvedbi lova minuli konec tedna pojasnjujemo, da ima omenjeno lovsko društvo kot upravljavec lovišča na tem območju dovoljenje za odstrel. Pogoj je bil izpolnjen, saj so bili na območju volčjega tropa na Jelovici v treh zaporednih mesecih zabeleženi trije škodni dogodki.
volk v gozdu

Volk (slika je simbolična) | Avtor: Pixabay

Ministrstvo za naravne vire in prostor je 22. junija 2023 izdalo dovoljenje za odvzem iz narave z odstrelom dveh volkov na območju Jelovice in dveh volkov na območju Pokljuke. V dovoljenju so našteti upravljavci lovišč, ki odvzem ob izpolnitvi pogojev lahko izvedejo. Dovoljenje velja do 22. junija 2025.

Zavarovane vrste živali, kamor spada tudi volk, je dovoljeno odvzeti iz narave v skladu s predpisi, ki urejajo lov, pri čemer je treba upoštevati tudi pogoje določene v upravni odločbi.

Odstrel volkov je usmerjen v preprečevanje konfliktov, torej v osebke, ki povzročajo škodo. Dovoljenje tako velja na pašnikih oziroma v njihovi neposredni bližini in v radiju do 200 metrov od ostalih kmetijskih površin, na celotnem območju tropa, ki je označeno na karti v odločbi. Da bi preprečili razpad tropa, je kot pogoj določeno tudi, da se hkrati odvzame iz narave z odstrelom samo en osebek. V primeru volčjega tropa na Jelovici je izpolnjen pogoj za odvzem, ker so bili na območju volčjega tropa zabeleženi trije škodni dogodki v treh zaporednih mesecih.

Informacije smo preverili pri Lovskem društvu Kropa. O lovu, ki je potekal v nedeljo, 22. 9. 2024 dopoldne, so obveščali z obcestnimi znaki, ker gre za območje sprehajalnih poti, pa dodatno še s plakati. O lovu so obvestili tudi upravno enoto. Lov je potekal v okolici kmetije, kjer je prišlo do napada volka na rejne živali na pašniku.

Volk je vrsta, ki jo varuje tako mednarodna kot tudi evropska in slovenska zakonodaja. Pravila varovanja so določena z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrst. Glede na varstveni status volka je poseg v populacijo dopusten, vendar morajo biti v skladu z omenjeno uredbo izpolnjeni trije pogoji:

  • da ni druge zadovoljive možnosti,
  • da ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije in
  • da gre za enega od razlogov, navedenih v uredbi, denimo preprečitev resne škode.