Skoči do osrednje vsebine

Podeljene so nagrade DesignEuropa Awards

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino je danes že petič zapored podelil nagrade DesignEuropa Awards. Zmagovalce je med več kot 800 prijavami izbrala strokovna žirija, v kateri je bila tudi lanska prejemnica nagrade iz Slovenije, oblikovalka Ajda Bertok iz podjetja Remigo.

Na slovesni podelitvi nagrad DesignEuropa, ki jo je organiziral Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office - EUIPO) in je potekala v latvijski nacionalni knjižnici v Rigi, sta bila danes nagrajena dva izjemna modela.

Transparentni gramofon, predvajalnik vinilnih plošč švedskega oblikovalca Pera Brickstada, ki je bil izdelan z mislijo na možnost popravila in trajnost, je prejel nagrado za podjetnike in mala podjetja.

Nagrado za industrijo je prejela tehnološko izpopolnjena bolniška postelja, zasnovana za večjo varnost pacientov in učinkovitost negovalcev, ki jo je oblikovala oblikovalska ekipa družbe LINET v sodelovanju s praškim studiem Divan Design Studio.

Na letošnji podelitvi nagrad, ki je bila organizirana v tesnem sodelovanju z latvijskim patentnim uradom, je bila prvič predstavljena nova kategorija: nagrada Next Generation Design Award, ki nagrajuje mlade uveljavljajoče se oblikovalce, mlajše od 30 let. Prvo edicijo te nagrade je prejela Chiara Mignani, nadarjena oblikovalka iz Italije, ki je bila prepoznana zaradi svojih inovativnih pristopov pri ustvarjanju okolju prijaznih in visoko zmogljivih jaht.

Nagrado za življenjsko delo je prejel nemški oblikovalec Dieter Rams, pionir oblikovanja in trajnosti, ki je oblikoval več kot 200 ikoničnih naprav ter desetletja oblikoval videz in funkcionalnost potrošniških izdelkov.

Lani je to prestižno nagrado z zmago v kategoriji mala in nastajajoča podjetja prejelo slovensko podjetje Remigo z električnim izvenkrmnim motorjem RemigoOne (v angleščini).  Gre za prvi v celoti integriran lahek električni izvenkrmni motor z močjo 1000 W na svetu, ki je hkrati oblikovan kot krmilo. Odpravlja vse šibke točke primerljivih bencinskih in električnih izvenkrmnih motorjev (teža, korozija kablov, rokovanje, puščanje olja, zanesljivost, vzdržljivost). Zasnovan je v skladu z najnovejšim tehnološkim razvojem, željami navtikov, spoštovanjem okolja in trajnostnimi vidiki. Motor tehta le 12 kilogramov, primeren je za pogon plovil do teže 1,5 tone in omogoča polnjenje s pomočjo sončnih celic.

Evropska oblikovalska industrija

V zadnjih dveh desetletjih je varstvo modelov spremenilo pravila igre za podjetja. Industrije, ki temeljijo na modelih, ustvarjajo 26,8 milijona neposrednih delovnih mest v Evropski uniji (EU) in prispevajo 16 odstotkov celotnega bruto domačega proizvoda EU.

Registrirani model Skupnosti, ki ga upravlja EUIPO, je pravica intelektualne lastnine, ki zagotavlja izključno varstvo videza izdelka v vseh državah članicah EU. EUIPO na leto registrira več kot 100.000 modelov, skupno pa je registriral že več kot 1,8 milijona modelov. Nemčija je z več kot 363.000 modeli vodilna država, ki varuje modele na ravni EU, sledi ji Italija (216.000). Nekateri primeri znanih registriranih modelov so kafetjera Moka Bialetti, kocke Lego in Porsche Turbo.