Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: S plačno reformo je sprejet dogovor za prihodnost

Predsednik vlade dr. Robert Golob pozdravlja podpis izjave o stopnji usklajenosti predloga novega plačnega zakona, ki predstavlja pomemben korak za nadaljevanje pogajanj in dokončanje plačne reforme.

»To je največja prenova plačnega sistema v zadnjih 15 letih, ki se je zaradi kompleksnosti in zahtevnosti v preteklosti ni zares naslovilo. Javni sektor je steber vsake razvite družbe in sleherni poklic v javnem sektorju je za delovanje države izjemnega pomena. Zato je tako pomembno, da smo s prenovo plačnega sistema podprli zaposlene, brez katerih kakovostnih javnih storitev ne more biti. Nov plačni sistem bo javnemu sektorju tudi pomagal pri konkurenčnosti na vse bolj zaostreni tekmi za kadre na trgu dela. To je dogovor za prihodnost in za dostojnejše plače«, je poudaril dr. Golob.

Nova plačna reforma zagotavlja, da nihče več ne bo prejemal osnovne plače, nižje od minimalne. Plače se bodo postopoma dvigovale tako, da bodo višjih plač najprej deležni najslabše plačani javni uslužbenci. Prav tako pa bo sistem rasti plač v javnem sektorju prilagojen inflaciji in prvič v zgodovini sistemsko urejen.
 
Premier dr. Golob se ob tej priložnosti zahvaljuje sindikatom in vladni pogajalski skupini, ki je vztrajno in predano vodila izredno zahtevna pogajanja in usklajevanja. Prav tako izraža zadovoljstvo, da so vsi prepoznali pomembnost celostnega dogovora in ne nepremišljenih rešitev, ki so v preteklosti vedno znova v praksi povzročila dodatna nesorazmerja in nepravičnosti.