Skoči do osrednje vsebine

Sedmi paket predplačil za obnovo v poplavah poškodovanih stanovanj in hiš

V sedmem sklopu predplačil bo še 116 upravičencem, ki so v avgustovski ujmi s poplavami in plazovi utrpeli škodo na stanovanjskih objektih, izplačanih skupaj 488.110,02 evra. Skupni znesek doslej izplačanih predplačil je tako 35,1 milijona evrov za skupaj 7560 lastnikov poškodovanih stanovanjskih objektov. Finančna uprava bo predplačila iz sedmega paketa nakazala danes.

Seznam upravičencev do predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih ob poplavah in plazovih iz avgusta 2023, je pripravilo Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP), pri čemer je upoštevalo z zakonom določene kriterije, podatke iz spletne aplikacije Ajda in podatke katastra nepremičnin. Z namenom transparentne porabe proračunskih sredstev bo seznam upravičencev kot običajno objavljen na osrednjem spletnem mestu državne uprave.

Vlada je z novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 določila, da prvič doslej tudi fizičnim osebam, ki so lastniki poškodovanih stanovanj in hiš, zagotovi predplačila za obnovo. Predplačilo se izplača v višini 20 odstotkov ocenjene škode, ki je zavedena v spletni aplikaciji Ajda, pri čemer mora biti ocenjena škoda večja od 6000 evrov, objekt pa ne sme biti predviden za nadomestno ali nadomestitveno gradnjo.

Izplačila potekajo v več tranšah, ker zaradi velikega števila poškodovanih stanovanjskih objektov ni bilo mogoče hkrati zagotovitvi celovitega seznama vseh upravičencev in ker so podatki v mnogih primerih neurejeni (na primer lastništvo). Od decembra 2023 do danes je bilo skupaj 7560 lastnikom poškodovanih stanovanj in hiš izplačanih 35,1 milijona evrov predplačil. Na seznam prejemnikov predplačil so v šesti in sedmi tranši dodani tudi lastniki, katerih stanovanjski objekti so bili predhodno predvideni za odstranitev, pozneje pa v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe s sezama za odstranitev umaknjeni.

V maju je vlada potrdila končni program odprave škode, tako da so v teku že postopki za dodelitev končnega zneska. Dejanska višina, do katere bodo posamezniki upravičeni, bo predmet ugotovitvenega postopka za vsako stanovanje posebej. Vsem, ki so prejeli predplačila, se ta odštejejo od končne višine sredstev.

Ob tem za vse upravičence velja ponovni poziv, da skrbno hranijo račune in druga dokazila o porabi proračunskih sredstev.

Sočasno že tečejo postopki za določitev končne višine sredstev, do katerih bodo upravičeni posamezni lastniki. MNVP je v avgustu poslal prvi, ta teden pa drugi paket pozivov za predložitev dokazil o doslej porabljenih sredstvih.