Skoči do osrednje vsebine

Dr. Tomaž Prosen imenovan v Znanstveni svet Evropskega raziskovalnega sveta

Dr. Tomaž Prosen je kot prvi raziskovalec iz Slovenije imenovan v Znanstveni svet Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC). Je eden vodilnih strokovnjakov na področju teoretične in matematične fizike ter član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
Portretna fotografija profesorja Prosena.

Prof. dr. Tomaž Prosen | Avtor: Peter Irman

Znanstveni svet ERC je sestavljen iz uglednih znanstvenikov, ki jih imenuje Evropska komisija na priporočilo neodvisnega identifikacijskega odbora. Trenutno Znanstvenemu svetu predseduje prof. dr. Maria Leptin, predsednica ERC. Vloga Znanstvenega sveta je usmerjati znanstveno strategijo ERC, spremljati kakovost in uspešnost, ter voditi komunikacijsko strategijo.

Funkcijo bo dr. Prosen prevzel 1. januarja 2025, njegovo imenovanje pa bo prispevalo k nadaljnjemu uresničevanju poslanstva ERC – podpirati vrhunske znanstvenike in njihove inovativne raziskave po vsej Evropi.

Ta prestižna pozicija je priznanje izjemnega prispevka dr. Prosena na področju fizike ter njegovega delu na področju neravnovesnih kvantnih in statističnih sistemov. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi tudi Zoisovo nagrado in nagrado Physikpreis Dresden, kar potrjuje njegove dosežke in tudi vpliv na področju matematične fizike na globalni ravni. Poleg tega je bil dvakratni prejemnik projektov ERC za uveljavljene raziskovalce (angleško ERC Advanced Grant), kar mu je omogočilo izvedbo pionirskih raziskav na področju kvantne fizike.

Prof. dr. Tomaž Prosen je profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Že do sedaj je veliko prispeval k ugledu slovenske znanosti, še posebej na svojem področju kvantne fizike. Prav tako je vedno pripravljen deliti svoje izkušnje in pomagati drugim znanstvenikom in znanstvenicam v Sloveniji, ki se podajo na pot pridobitve ERC projekta. Verjamemo, da bosta zdaj njegov zgled in vpliv tako v Sloveniji kot tujini še odmevnejša.