Skoči do osrednje vsebine

Evropski teden športa - tudi krepitev vloge lokalne skupnosti pri spodbujanju telesne dejavnosti

Evropski teden športa (ETŠ), ki ga obeležujemo med 23. in 30. septembrom, je iniciativa, ki skuša šport približati vsem, še posebej tistim, ki niso dovolj telesno dejavni. Skupaj s partnerji, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Olimpijskim komitejem Slovenije in Fakulteto za šport, smo ob tej priložnosti tudi letos organizirali strokovno konferenco o telesni dejavnosti za krepitev zdravja.

Na konferenci smo izpostavili vlogo lokalne skupnosti pri spodbujanju telesne dejavnosti za krepitev zdravja in namen pozitivne naravnanosti v skrbi za dolgoživost.

Glede na trenutne demografske trende in podatke o staranju prebivalstva v Sloveniji lahko pričakujemo, da se bo povprečna starost prebivalstva v naslednjih desetih letih še naprej povečevala. To bo imelo pomembne posledice za različna področja družbenega življenja, vključno z zdravstvenim sistemom, športnimi programi, trgom dela in pokojninskim sistemom, stanovanjsko in infrastrukturno politiko, za načrtovanje življenja v mestih in podobno.

Prizadevanja za povečanje zdravih let življenja bodo ključna za obvladovanje izzivov, ki jih prinaša prihodnost. Zato je pomembno, da vlagamo v urejene športne objekte, v kakovostne športne programe za različne ciljne skupine, v varne poti za kolesarje in pešce, da skrbimo za urejenost zelenih in modrih površin, tako da bodo spodbujale telesno dejavnost, in da ob tem zagotavljamo kakovostne preventivne programe. S tem bomo prispevali k temu, da bo zdrava izbira postala tudi lažja izbira. O tem so na današnji konferenci razpravljali strokovnjaki in odločevalci na nacionalni in lokalni ravni.

Zadovoljni smo, da se pri organizaciji različnih športnih aktivnosti in aktivnosti za krepitev zdravja, ki potekajo ob evropskem tednu športa, različni deležniki, kot so športna društva, šole, občine, centri za krepitev zdravja in podjetja, vsako leto tesneje in bolj uspešno povezujejo. Na konferenci so bile predstavljene tudi dobre prakse s terena.

Za vse prebivalce, ki potrebujejo pomoč in podporo pri spreminjanju življenjskega sloga, je v zdravstvenih domovih celo leto na voljo program integrirane preventive kroničnih bolezni Skupaj za zdravje. Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki koordinira program, v tem tednu v sodelovanju z nekaterimi lokalnimi centri za krepitev zdravja in zdravstveno-vzgojnimi centri v zdravstvenih domovih izvaja različne aktivnosti za promocijo zdravega in aktivnega načina življenja. Več informacij glede konkretnih aktivnosti je na voljo v lokalnem centru za krepitev zdravja ali zdravstveno-vzgojnem centru. Ravno tako je mogoče v zdravstvenih domovih pridobiti informacije o različnih organiziranih programih vadbe v lokalnih skupnostih ter nasvete, kako samostojno ohranjati redno telesno dejavnost.

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Slogan kampanje je #bodiaktiven (angleško #beactive), njen cilj pa je spodbuditi prebivalce Evropske unije k redni telesni dejavnosti. Namen kampanje je tudi povezovanje, združevanje in vključevanje na evropski, nacionalni in lokalni ravni prek športa in telesne dejavnosti.