Skoči do osrednje vsebine

Fajon v Varnostnem svetu: Tako Izrael kot Hezbollah morata ustaviti napade

Podpredsednica Vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je vodila izredno zasedanje Varnostnega sveta o Libanonu. Slovenija, ki ta mesec predseduje Varnostnemu svetu OZN, je izredno zasedanje sklicala v luči zaostritve razmer in na zahtevo Francije.
ministrica in sogovornica stojita, pogovor

Ministrica Tanja Fajon je sinoči vodila izredno zasedanje Varnostnega sveta o Libanonu | Avtor: MZEZ

1 / 4

Ministrica Fajon je ponovno odločno obsodila stopnjevanje napetosti v Libanonu. “Novi napadi, ki se dogajajo te teden, povzročajo nadaljnji kaos in še več strahu. Zato pozivam obe strani, pa tudi vse države in akterje v regiji, k zadržanosti v svojih dejanjih in besedah. Vsak napad nas še bolj oddaljuje od miru. Tisti, ki sedite za to mizo in imate vpliv na različne akterje: sedaj je čas, da ga uporabite. Izrael mora ustaviti svoje zračne napade in opustiti načrte za kopensko invazijo. Hezbolah mora ustaviti svoje napade. Trenutek je, da se Varnostni svet združi v skupnem pozivu za zmanjšanje napetosti in prekinitev sovražnosti,” je v svojem nastopu sodelujoče v razpravi pozvala ministrica Fajon. 

Dejala je, da mora biti zaščita civilistov naša prednostna naloga. “Močno smo zaskrbljeni nad podobami zmede in strahu, ki vladata na jugu Libanona,” je povedala. Pozvala je k spoštovanju mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic. Ob tem je spomnila na besede predsednice Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjane Spoljarič Egger, da mednarodno humanitarno pravo ponuja pot do miru in bi moralo postati naša skupna politična prioriteta. “Pozivamo k takojšnjemu in popolnemu izvajanju resolucije Varnostnega sveta številka 1701 in izražamo polno podporo misiji UNIFIL v Libanonu. Njena prisotnost in njen mandat sta ključna dejavnika stabilnosti,” je v imenu Slovenije poudarila ministrica Fajon. 

V zaključku nastopa je spomnila, da je diplomacija edina možna pot naprej in da je skrajni čas, da se vrnemo za pogajalske mize. “Ne moremo si privoščiti, da Libanon postane naslednja Gaza. Ne moremo si privoščiti nadaljevanja te spirale nasilja na Bližnjem vzhodu. Nemudoma ga moramo ustaviti. Pozivam k resnični zavezanosti zaključku pogajanj in k aktivni vlogi Varnostnega sveta v podpiranju teh prizadevanj,” je dejala.