Skoči do osrednje vsebine

Lokacijska preveritev skrajšuje postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja v popoplavni obnovi

Mestna občina Slovenj Gradec je speljala postopek lokacijske preveritve po zakonu o obnovi, kjer se hkrati s sprejemanjem prostorskega akta pridobivajo tudi mnenja na dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. S tem se občutno skrajša čas, potreben za pridobitev gradbenega dovoljenja. V primeru omenjene občine je bilo gradbeno dovoljenje izdano v enem tednu.

Na ministrstvu si prizadevamo, da bi to možnost, kjer je to glede na kriterije po zakonu o obnovi mogoče, uporabile tudi druge občine.

Mestna občina Slovenj Gradec je prva uspešno uporabila možnost, ki jo je vlada z namenom hitrejše ter dolgoročno vzdržne poplavne obnove omogočila z Zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS) in sprejela lokacijsko preveritev po tem zakonu. Na podlagi navedene lokacijske preveritve so oškodovanci prejeli gradbeno dovoljenje in lahko začnejo z gradnjo nadomestitvenega objekta. Gre za povsem nov instrument prostorskega umeščanja, ki se po svoji naravi razlikuje od lokacijske preveritve, kot jo določa Zakon o urejanju prostora (ZUreP-3), njegov namen pa je predvsem poenostavitev in pohitritev postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja na prizadetih območjih.

Na Ministrstvu za naravne vire in prostor smo po sprejemu zakonske novosti pripravili navodila in jih poslali vsem trem reprezentativnim združenjem občin (Skupnosti občin Slovenije, Združenju občin Slovenije in Združenju mestnih občin Slovenije), obema stanovskima organizacijama (Inženirski zbornici Slovenije in Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije) in ločeno tudi vsem občinam, v katerih so predvideni nadomestitveni objekti. Poleg tega smo izvedli izobraževanja, pa tudi sicer smo z občinami v tesnem stiku in jim pomagamo pri sprejemanju občinskih prostorskih aktov za nadomestitvene gradnje.

Kaj je lokacijska preveritev

Lokacijska preveritev po ZORFZS je prostorski akt, namenjen načrtovanju manjše širitve stavbnih zemljišč ali manjše spremembe podrobnejše namenske rabe prostora stavbnih zemljišč in prostorskih izvedbenih pogojev, če je to potrebno zaradi gradnje nadomestitvenih objektov. Lokacijska preveritev po ZORZFS se lahko izvede izključno za zagotovitev nadomestitvenih objektov, za katere je sprejet sklep vlade (opomba: nadomestitveni objekt je objekt, ki se zgradi na drugi lokaciji – namesto obstoječega objekta, ki bo s sklepom vlade predviden za odstranitev).

Lokacijska preveritev vključuje tudi območje, kjer bodo objekti odstranjeni, in sicer na način da se na tistem mestu določi druga izvedbena regulacija prostora – takšna, ki je sprejemljiva glede na ogroženost območja zaradi poplav, erozije ali plazov. Na tak način se povečuje odpornost na dogodke, kot smo jim bili priča avgusta 2024.

Posebnosti lokacijske preveritve po ZORZFS sta dve:

  • med postopkom sprejema lokacijske preveritve se skliče lokacijska obravnava in
  • vzporedno z izdelavo prostorskega akta se izdeluje tudi dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD).

Namen lokacijske obravnave je, da se vse morebitne nejasnosti in neusklajenosti v zvezi z elaboratom lokacijske preveritve in DGD ter med nosilci urejanja prostora ter mnenjedajalci razrešijo na najhitrejši in najbolj učinkovit način, to je na licu mesta. Objavljen in uveljavljen sklep o lokacijski preveritvi je skupaj z zapisnikom lokacijske obravnave podlaga za izdajo gradbenih dovoljenj za nadomestitvene objekte po ZORZFS. In ker je so bila mnenja na DGD že pridobljena, so lahko gradbena dovoljenja pridobljena hitreje.