Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo se zaveda pomena razvojnih regij

Minister dr. Aleksander Jevšek se je v Kopru udeležil prireditve ob 30. obletnici Regionalnega razvojnega centra Koper (RRC Koper). V uvodnem nagovoru je poudaril pomen razvojnih regij, ki si jih želi ministrstvo v prihodnje tudi s spremembo Zakona o skladnem regionalnem razvoju še okrepiti.
Uvodni nagovor ministra Jevška na 30. obletnici Regionalnega razvojnega centra Koper

Minister dr. Aleksander Jevšek | Avtor: Regionalni razvojni center Koper

1 / 2

»S spremembo zakona o skladnem regionalnem razvoju želimo dati večji pomen regijam, jih okrepiti in opolnomočiti. Regije želimo vključiti v teritorialni dialog že na samem začetku priprave strateških in izvedbenih dokumentov. Odločanje o financiranju regijskih projektov pa spustiti na raven regije. Regije bodo tiste, ki bodo odločale o regijskih projektih glede na razvojne cilje in prioritete. Okrepiti želimo vlogo Regionalnih razvojnih agencij, razširiti njihove naloge ter povečati financiranje teh nalog,« je v nagovoru poudaril minister Jevšek.

»Želim si močnih razvojnih regij, saj je država močna toliko, kot so močne njene razvojne regije, in verjamem, da bo tudi sprememba zakona temu pripomogla,« je še dejal minister.

S pomočjo RRC Koper so bili izvedeni številni projekti v regiji. V okviru dogovora za razvoj regij v obdobju 2014-2020 so z evropskimi sredstvi v Obalni Kraški razvojni regiji reševali problematiko pitne vode, odpadnih voda, zgradili so nove kolesarske poti, opremili industrijsko cono v Izoli, trenutno pa že uspešno izvajajo projekt spodbujanja podjetništva Podjetno nad izzive Poni.  So ena uspešnejših institucij pri izvajanju čezmejnega programa Interreg med Italijo in Slovenijo. Lokalni akcijski skupini LAS Istre in LAS Krasa in Brkinov pa sta v obdobju 2014-2020 izvedla projekte, ki so bili sofinancirani v skupni višini 1,7 milijonov evrov. Uspešno izvaja regijsko štipendijsko shemo, imajo razvito in zapolnjeno ekonomsko in podjetniško infrastrukturo.