Skoči do osrednje vsebine

Objavljeni novi razpisi Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) Promet 2024

Evropska izvajalska agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA) je 24. septembra 2024 objavila razpis za dodelitev evropskih sredstev iz programa Instrument za povezovanje Evrope – področje prometa za leto 2024. Na voljo je 2,5 milijarde evropskih sredstev, s katerimi bodo sofinancirani projekti, ki bodo prispevali k razširitvi in posodobitvi vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T).

Razpisi IPE 2024 so namenjeni izgradnji in posodobitvi prometne infrastrukture v EU in pridruženih državah CEF, Ukrajini in Moldaviji. 

V skladu z novo Uredbo TEN-T se razpisi IPE Promet 2024 nanašajo na jedrno, razširjeno jedrno in celovito vseevropsko prometno omrežje. Med področja razpisa sodijo:
- železnice
- celinske plovne poti
- pomorska in celinska pristanišča
- varnost v cestnem prometu
- multimodalni tovorni terminali
- multimodalna potniška vozlišča
- pametne in interoperabilne aplikacije za transport
- varna in zanesljiva mobilnost
- odpornost infrastrukture

Vloge je potrebno oddati na Funding & Tender Portalu najkasneje do 21.1.2025 do 17:00 ure. Rezultati razpisa bodo znani v juliju 2025.


Projektne predloge je pred oddajo potrebno posredovati na Ministrstvo za infrastrukturo,  ki je pristojno za izdajo pisma podpore (angleško: Letter of Support), ki je obvezna priloga k vlogi. Rok za oddajo vlog na Ministrstvo za infrastrukturo za pridobitev obvezne priloge (Pismo podpore) je 20.12.2024. Popolne vloge je potrebno poslati na mzi.fs@gov.si in natasa.stor-zagoricnik@gov.si.


CINEA bo 2.10.2024 med 10:00 in 14:00 organizirala virtualni INFO DAN, kjer bodo posamezne vsebine aktualnega razpisa podrobneje predstavljene. Za udeležbo na virtualnem dogodku se je potrebno predhodno prijaviti na spletni strani razpisa.


Istega dne, t.j. 2.10.2024, takoj po zaključku virtualnega INFO Dneva, ki ga organizira CINEA, bo Ministrstvo za infrastrukturo organiziralo virtualni Nacionalni INFO DAN IPE 2024, na katerem bodo podrobneje predstavljeni interni postopki Ministrstva za pridobitev podpisanega Pisma podpore. Virtualni Nacionalni INFO DAN IPE 2024 bo tako potekal 2.10.2024, od 14:00 do 16:00, preko WEBEX - povezava za udeležbo bo objavljena oziroma posredovana naknadno.


Po potrebi in na predlog potencialnega prijavitelja smo v zvezi s konkretnimi projektnimi predlogi predstavniki MZI na razpolago tudi na posameznih bilateralnih sestankih, za kar se naj predlagatelji obrnejo na mzi.fs@gov.si in natasa.stor-zagoricnik@gov.si.


Več informacij o razpisu IPE – PROMET 2024 je na voljo na spletni strani CINEA.