Skoči do osrednje vsebine

Proračunska sredstva za kulturo za leto 2025 višja za skoraj 37 milijonov evrov

Vlada Republike Slovenije je sprejela spremembe proračuna za leti 2025 in 2026. Ministrstvo za kulturo bo imelo v letu 2025 na voljo 271,7 milijona evrov proračunskih sredstev.
Portretna fotografija. Ob ministrici sta na levi strani zamegljeni slovenska in evropska zastava.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko | Avtor: Anže Malovrh/STA

Integralni proračun za kulturo za prihodnje leto bo torej višji za kar 23,88 milijona evrov glede na leto 2024 in – po prizadevanjih ministrice dr. Aste Vrečko – za 36,88 milijona evrov od prvotno sprejetega proračuna za leto 2025.

V navedenih 271,7 milijonih evrov niso vključena sredstva za protipoplavno sanacijo ter sredstva za kulturne projekte in vsebine, ki se izvajajo iz evropskih kohezijskih sredstev ter Načrta za okrevanje in odpornost.

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem poudarila: »Kultura je eden najpomembnejših stebrov družbe, a je bila pred našim mandatom dolga leta žal sistemsko in finančno zanemarjena. Naš koalicijski cilj je krepitev kulture kot osrednje družbene vrednote in to odraža tudi proračun, ki je za 37 milijonov višji od sprejetega. Uresničujemo naše zaveze. Skoraj za polovico bomo povečali sredstva za slovenski film, vlagamo v ljubiteljsko kulturo, knjigo in javne zavode ter razpise.«

Več sredstev za vsa področja kulture s prioritetami

Višja sredstva bodo omogočala doseganje ciljev, zastavljenih v Resoluciji o nacionalnem programu za kulturo. Sredstva bodo namenjena predvsem krepitvi področij knjige, filma in medijev, javnim zavodom, projektom nevladnih organizacij, ljubiteljski kulturi, investicijam v kulturi ter obnovi kulturne dediščine. Posebna pozornost bo namenjena razvoju sodobnega plesa in podpori dela samozaposlenih v kulturi.

S proračunom za leto 2025 v skladu z dolgoročnim načrtom ministrstva povečujemo sredstva za slovenski film na 14,4 milijona evrov, torej kar za 4,75 milijona več, kot je na postavkah na voljo v tem letu, in 3,6 miljona evrov več na postavkah od prvotno sprejetega proračuna za leto 2025. S tem uresničujemo tudi koalicijsko zavezo, do bomo zagotovili višja sredstva za slovenski film, serije in denarne spodbude.

Prav tako bodo prvič izdatno zvišana sredstva za medije, in sicer za en milijon evrov. 

Za Evropsko prestolnico kulture 2025 (EPK) se postavka v proračunu povečuje za 1,5 milijona evrov, skupaj bo tako za EPK v letu 2025 na voljo pet milijonov evrov.

Za Javno agencijo za knjigo bo na voljo 1,16 milijona evrov več, skupaj pa 6,9 milijona evrov. To pomeni zvišanje sredstev in stabilno financiranje na vseh razpisih na področju knjige in založništva ter krepitve bralne kulture. 

Javnemu skladu za kulturne dejavnosti sredstva povečujemo za skoraj pol milijona. Skupaj bo na voljo 5,55 milijona evrov.

Z višjim proračunom za kulturo za leto 2025 postavljamo kulturo v središče družbe, ji dajemo še dodaten zagon in veljavo ter pomembno uresničujemo koalicijske zaveze.